Pártprogram helyett névviselési háború dúl a Pro Körmend berkein belül

A választások előtt 2 nappal a Pro Körmend Egyesület ahelyett, hogy valós és számonkérhető pártprogramot hirdetne, névviselési háborúba kezdett, nem kímélve a hatóságok elöljáróit sem. A FIDELITAS utánajárt az előzményeknek.

Mint ahogy korábban már értesülhettek róla, az Egyesület évekkel ezelőtt úgy vette fel Körmend nevét, hogy ahhoz nem kérte a város Önkormányzatának hozzájárulását. Függetlenül a jogi szabályozástól, egyetértünk az Alkotmánybíróság álláspontjával, miszerint: „különösebb bizonyítás nélkül megállapítható, hogy egy városnak, településnek fűződhet jogi érdeke nevének használatához. Nem érdektelen, hogy a helység nevét milyen célra, milyen tevékenység mellett stb. kívánják használni.”

A morális mércét jelzi minden személynél és szervezetnél az, hogy az adott település nevének felvétele előtt megkeresi-e a települést, kinyilvánítja-e szándékát a település előtt, annak nevének használata iránt, vagy fittyet hányva ezen etikai elvárásokra cselekszik öntörvényűen. A névviselés kérdésben tehát a Pro Körmend morálisan már megbukott, a minimálisan elvárható tiszteletet sem adta meg az Önkormányzatnak ebben a kérdésben.

Megkerestük a jegyzőt is, aki elmondta, hogy a választások előtt két nappal a választásokra kívánna koncentrálni, nem pedig a kiforgatott szavai kapcsán kíván nyilatkozatot tenni. A jegyző annyit elmondott, hogy újságírói kérdésre adott választ, mely kérdések ténybeli adatokra vonatkoztak, nem másra. „Körmend név használatát tiltó önkormányzati rendelet” természetesen nem létezik, hiszen negatív tartalmú szabályozást a jog e kérdésben nem ismer, az Önkormányzat egyik szabályzata ad előírásokat a településnév használatát megelőző eljárásrendet illetően. A jegyző nem kívánta kommentálni azt, hogy a választások előtt közvetlenül miért nincs ideje arra, hogy azonnal teljesítse az Egyesület kívánságait.

A FIDESZ, valamint a FIDELITAS meglehetősen furcsának tartja azt, hogy a Pro Körmendet csak saját nevének használata érdekli és nem szólal meg a jelöltje ellen jelentős értékre elkövetett sikkasztás és egyedi azonosító jel meghamisítása miatt folyó büntetőügyekben, holott a választókat ezen ügy valószínűleg jobban érdekelné.

A FIDESZ és a FIDELITAS körmendi szervezetei

Szerző: 
Fidesz körmendi szervezete
Fidelitas körmendi szervezete