Az ország csak akkor nyerhet, ha munkába áll

Az életképes magyar kis- és középvállalkozások biztos lábakon fognak állni, és mindenki, akiben van szufla, egyet előrébb léphet – fogalmazott Orbán Viktor.

Példátlan, lefegyverző, már-már a politikai sci-fi világába tartozó fantasztikus győzelmet arattatok – fordult Orbán Viktor a Fidesz-KDNP megválasztott képviselőihez és polgármestereihez a kormányzó pártszövetség kampányértékelő rendezvényén a Millenárison.

Azért gyűltünk itt össze, hogy megünnepeljük harmadik győzelmünket – mutatott rá, megjegyezve: egyetlen választási győzelem is elegendő ok lenne az örömre, három győzelem azonban nem csupán háromszoros öröm, három győzelem valóságos intelem és felszólítás.

Kifejtette: felszólítás arra, hogy közösen gondolkodjunk el győzelmünk értelméről, és fejtsük meg, miként vált lehetségessé az, amiről korábban azt gondoltuk, hogy lehetetlen. A kormányfő a sokféle magyarázat közös metszéspontjának azt jelölte meg, hogy „egyedül nem megy”. Ezért arra kérte a megjelenteket, hogy mondjanak köszönetet családjuknak, támogatóiknak és aktivistáiknak a segítségért és bátorításért.

„Vannak a történelemben olyan pillanatok, amikor összesűrűsödik az idő, amit az ad, hogy az igazság valahogy felfedi magát” – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: ilyen pillanatokat éltünk át az utóbbi fél évben, mert mindaz, ami mostanság történik velünk, meghaladottá teszi a magyarságot „elparentáló” jóslatokat. „Sőt, a jövő horizontján egy egészséges lelkű, sikeres nép képét állítják elénk az események” – mutatott rá.

Orbán Viktor szerint a rendszerváltás utáni húsz zavaros évben kerestük, de sokáig nem találtuk azt az utat, ami reményt adhat mindannyiunknak. „Olyan reményt kerestünk, melynek beváltása nem a jó szerencsén, hanem saját erőfeszítéseinken és kitartásunkon múlik” – húzta alá. Ennek kapcsán megjegyezte: ma már három győzelemmel a hátunk mögött azt mondhatjuk, a küzdelem nem volt hiábavaló.

„Az összefogás győzött a széthúzás felett” – szögezte le, emlékeztetve, hogy 2010-ben egyszer már megmutatta az ország, hogy széthúzás helyett az összefogást választva, képes egy soha nem látott egységbe szervezni az erejét. Mint monda: azonban most vált csak igazán láthatóvá, hogy nemcsak pillanatok erejéig, hanem hosszútávon is lehetünk mi, magyarok egységesek. Ezért mondhatjuk hát, hogy ez a három választás valójában az országról szólt, és ezért mondhatjuk, hogy a múlt vasárnap aratott siker és győzelem az egész országé és minden magyar emberé. A Fidesz és a KDNP csak megtestesítette az ország akaratát – fogalmazott.

A miniszterelnök beszédében kitért arra is, hogy a baloldal egészen addig, amíg a nemzeti egységről szóló gondolatainkat csak kommunikációs paneleknek, afféle „sanda nyelvi trükköknek” vélik, nemhogy győzelemre esélytelen, de még a padlóról sem tud felállni. „Talán egyszer majd megértik, hogy rájuk nézve is igaz, hogy a haza nem lehet ellenzékben” – vélekedett.

A kormányzó pártszövetség politikai sikereinek okát Orbán Viktor a Fidesz-KDNP sajátságos politikai architektúrájában jelölte meg. Ezzel összefüggésben kifejtette: ezzel az építménnyel sikerült elkerülni azt, ami sok más európai néppárttal történt, vagyis azt, hogy győztes párttá válásuk után leszakadtak eredeti szellemi, eszmei gyökereikről.

A miniszterelnök, felidézve a 2002-es választási vereséget, beszélt arról is: mára bebizonyosodott, hogy ingyen pénz, segély, hitelspekuláció nem lehet a gazdaság és az ország alapja. „Azért győztünk, mert 2002 óta mindenki számára kiderült, hogy az ország csak akkor nyerhet, ha munkába áll” – szögezte le.

Mi pedig azt bizonyítottuk be, hogy az emberek akarjanak munkából megélni, és ne segélyből – emelte ki, hozzátéve: a jólét, a fejlődés és a gyarapodás alapja egyedül a munka lehet. „Bebizonyítottuk, csak munka révén lehet Magyarország olyan hely, ahol mindenkinek lehetősége lesz tisztes és jó életre” – szögezte le a kormányfő.

Szavai szerint a kormánypártok megmutatták, hogy érdemes együtt dolgozni egy olyan országért, ahol a kemény munkát becsülik a legtöbbre, ahol nincs elismerés erőfeszítés nélkül, ahol nincs vagyon munka nélkül, és nincs siker áldozat nélkül.

A brit miniszterelnök szavait idézve úgy fogalmazott: „az erős ország és a mindenkinek kijáró jobb élet a tisztességes munkahelyeknél kezdődik”. Ezt a politikát kell folytatnunk – mutatott rá. Távlati célként megfogalmazta, elérhetjük azt, amit a közgazdászok úgy neveznek, hogy a legmagasabb foglalkoztatási ráta a feltörekvő országok közül. Mi ezt csak teljes foglalkoztatottságnak nevezzük – jegyezte meg. Ennek kapcsán arról beszélt, hogy ma még mindig van 178 ezer olyan ember, aki munka híján jövedelempótló támogatásból él. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2010-ben ez a szám még félmillió felett volt.

 
„Célunk és vállalásunk az, hogy legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérjük, hogy mindenkinek legyen munkája” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A rendszerváltás utáni legnagyobb gazdaságfejlesztési program segítségével előrébb lép az ország.

Az életképes magyar kis- és középvállalkozások biztos lábakon fognak állni, és mindenki, akiben van szufla, egyet előrébb léphet – fogalmazott.

Azt szeretnénk, hogy a szülők, a férfiak és asszonyok azt mondhassák a gyerekeiknek, ne aggódjatok, mert én gondoskodom rólatok – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, ide akkor juthatunk el, ha „munkába állítjuk Magyarországot.” Azt szeretném, hogy ebben az országban mindenki megértse, mert ezt mutatják a tények, csak akkor lesz több munkahely, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség vezeti az országot – húzta alá.

Orbán Viktor szerint az igazi kihívást az egykori szocialista iparvárosok jelentik, példaként Tatabányát, Dunaújvárost, Miskolcot, Komlót és Ózdot említette meg. Nekünk, a Fidesznek itt kell bebizonyítanunk, hogy képesek vagyunk modern, európai városokat, modern, európai ipari központokat teremteni – jelentette ki.

Szólt arról is, a munkahelyteremtés mellett a köznevelési rendszer megújítása lesz a másik kiemelt feladat 2015-ben. Valljuk, hogy Magyarország olyan lesz, amilyenné a gyermekeinket neveljük, ebből pedig az következik, hogy a jövőnk az iskolákban dől el – húzta alá. Szavai szerint a megújulás alapjait az iskolák állami kézbe vételével és a pedagógus életpálya elindításával már megteremtették. Komoly esélyünk van a sikerre, azt várjuk magunktól, hogy Európa legjobb iskolarendszerét alakítsuk ki a következő esztendőkben a gazdasági miniszter támogatásával – emelte ki.

A választási sikerek lelki okáról szólva leszögezte, meggyőződése, hogy csak azét nyerhettek, mert nem engedtek a cinizmus csábításának. Mindazt, amit elterveztünk, csak akkor érhetjük el, ha továbbra sem esünk a cinizmus csapdájába – hívta fel a figyelmet. Rámutatott, a baloldal, a szocialisták és a liberálisok ezt az utat választották. Van jobb választás a könnyűnek tűnő cinizmusnál, és ez a bizalom, a cinizmus széles útja a káoszba, a bizalom ösvénye pedig az erős Magyarországhoz vezet – jelentette ki.

Azt látjuk, hogy az emberek bíznak bennünk, és nekünk most bizalommal kell fizetnünk a bizalomért – emelte ki.

Beszélt arról is, három és fél évig nem lesznek választások az országban, a polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek öt évük van arra, hogy elvégezzék a munkát, ami kegyelmi állapot. Ti vagytok a mi politikai közösségünk derékhada, ezért rajtatok áll a mi közös jövőnk – intézte szavait a jelenlévőkhöz, egyúttal szerénységet és alázatot kérve mindenkitől. Olyan szerénységet és olyan alázatot kérek, amelyet az emberek is érezhetnek, valóban értük kell dolgozni; ha értük dolgoztok, nem marad el a ti személyes sikeretek sem – tette hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott, szeretné, ha mindenki élne az eséllyel, és be tudnák teljesíteni a történelmi küldetést. Azt akarom, hogy ti, a mostani győztesek történelmet írjatok, méghozzá saját településetek és kerületetek sikertörténetét írjátok meg. Ne érjétek be kevesebbel, a kormányra és rám, személy szerint mindig számíthattok, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta beszédét Orbán Viktor.

(fidesz.hu)