Minél több könyv forogjon! - Olvass Körmend: olvasásra buzdító kezdeményezés a Rába-parti városban

Körmenden október 25-től a város különböző pontjain könyvekkel találkozhatunk. Első ránézésre talán azt hihetjük, hogy valaki otthagyta őket, ám ezek az "Olvass Körmend" matricával és logóval ellátott kötetek egy új kezdeményezés hírnökei. Az állomáson várakozva, kávézóba beülve vagy épp iskolák folyosóján a szünetben tartalmasan tölthetjük az időt, művelődhetünk segítségükkel. A kezdeményezésről az ötletgazdát, Huszár Ádámot kérdeztük.

Az "Olvass Körmend" egy kezdeményezés, aminek lényege, hogy nyilvános helyekre kihelyezett könyveket találunk ezután a városban, és azokat helyben olvasgathatjuk, vagy akár haza is vihetjük. Hogy jött az ötlet? Keveset olvasunk?

A kezdeményezés nem újkeletű, hiszen más városokban is találkozhatunk ilyen programmal. A cél az olvasás népszerűsítése, illetve a szórakoztatás, hiszen ha beülünk valahova egy kávéra és előttünk van egy verseskötet, akaratlanul is találkozik a szépirodalom a kikapcsolódással.

Ha valakinek kedve támad hazavinni egy könyvet, akkor mi a teendője? Megteheti ezt? Mi lesz ezután annak a könyvnek a sorsa?

Természetesen megteheti. Sőt! A lényeg viszont az, hogy miután befejezte az olvasást, helyezze vissza egy nyilvános helyre, ami lehet akár egy étterem, kávézó, iskolafolyosó, vagy éppen egy pad. Így máshoz is eljuthat az adott könyv és járhatja útját. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember forgathassa, hosszú időn keresztül.

Milyen helyeken találkozhatunk a könyvekkel és honnan szerzitek be a szükséges olvasnivalót?

A kezdeti helyszínek közt szerepel a vasútállomás, a Szabadság tér és a tér környéki beülős helyek, kávézók, éttermek. Ezek persze változhatnak és cserélődhetnek, a résztvevők fantáziájára bízzuk, hogy hova helyezik el a könyveket. Felajánlásokat pedig a körmendi Művelődési Központba várunk, de ha valaki gondol egyet, és szeretne csak úgy elhelyezni egy könyvet valahol, annak sincs akadálya. A hangsúly azon van, hogy minél több könyv forogjon folyamatosan.

Amennyiben találunk egy könyvet egy padon, honnan tudjuk róla első ránézésre, hogy ez az "Olvass Körmend" kezdeményezés része, és nem csak ottfelejtette valaki?

Az első könyvekben lesz egy matrica, illetve egy lógó, ami jelzi, hogy ezek az "Olvass Körmend" programhoz tartoznak. A matricán rajta lesz a "játékszabály" és a tudnivalók. Később pedig, ha bárki kedvet érez ahhoz, hogy valahol elhelyezzen egy könyvet, nem feltétlenül kell bele a matrica, nyugodtan kiteheti. A helyszínnek csak a fantáziája szabhat határt.

Mi a célja a kezdeményezésnek és mit vártok tőle? Kik a kezdeményezés célcsoportja?

Célcsoportot nem határoznék meg. Kicsiktől a nagyokig mindenkinek szól, hiszen néhány helyen gyermekkönyveket is kihelyezünk. Iskolafolyosókra ifjúsági irodalmat szánunk, amivel a fiatalabb korosztályt célozzuk meg, de én nem hiszem, hogy ezt lehetne kategorizálni. A könyvek közt szerepelnek verseskötetek, regények, tankönyv, sőt szakácskönyv is. Idővel, remélem még jobban kiszélesedik a skála.

Mikor találkozhatunk az első könyvekkel?

Az első könyveket október utolsó hétvégéjén szeretnénk elhelyezni, aztán majd szépen lassan reméljük, nő az olvasnivalók száma a városban. Jó olvasást kívánok mindenkinek!

(vaskarika.hu)

Szerző: 
fideszkmd.hu
Tags: