Hibaüzenet

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? require_once() függvényben (/home/zollerkm/public_html/fideszkmd.hu/includes/module.inc 341 sor).

Reakció Bana Tibor országgyűlési képviselő óvodai látogatására

Sajnálatosan tapasztaljuk, hogy a Jobbik képviselőinek semmi sem szent akkor, ha politikai érdekekről van szó. Meglepő és egyben felháborító, hogy Bana Tibor a párt országgyűlési képviselője a múlt héten egy gasztonyi óvodába látogatott, ahol állítólagosan önkéntes munkát végzett. Első ránézésre akár szimpatikus is lehetne a Jobbikos politikus cselekedete, hiszen az önkéntes munkavégzés egy szép és nemes cselekedet, amennyiben megfelel legalább három kritériumnak. Először is: az egyén szabad elhatározásából kell, hogy történjen. Másodszor: mások javát kell, hogy szolgálja. Harmadszor pedig: nem lehet célja az anyagi ellenszolgáltatás. Ebben az esetben ezen három elvből legalább kettő súlyosan sérült. Minek után a Jobbik kötelezővé tette képviselőinek az önkéntes munkavégzést, így ezt aligha nevezhetjük önkéntességen alapuló segítségnyújtásnak, sokkal inkább egy jól megtervezett marketingakciónak. Aztán ott van a második kritérium, hogy mások javát kell, hogy szolgálja az önkéntesség. Bana úr azonban a segítségnyújtás leple mögé bújva igyekszik önző módon saját magát reklámozni, politikai céljai eléréséhez. Ebben az esetben tehát igenis önös érdekek vezérlik. Amennyiben ez nem így lenne, valószínűleg nem lenne szüksége arra, hogy világgá kürtölje „önzetlen” segítségnyújtását a különböző internetes közösségi oldalakon, valamint a megyei napilap hasábjain.

Az igazán felháborító az esetben azonban nem a cselekedet mögött megbúvó önző magán- és pártérdek, hanem, hogy mindezt egy óvodában teszi. Egy olyan nevelési-oktatási intézményben, ahol a politikának még hírből sem lenne szabad jelen lennie. Bana Tibor pedig cselekedetével nem csak erkölcsi és morális határokat lépett át, hanem bizony felmerül a törvénysértés lehetősége is.  A Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény ugyanis világosan kimondja, hogy:  „A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.” Minekután pedig Bana úr a közmunkát a Jobbik képviselőjeként vállalta, - amelyet le is nyilatkozott különböző médiumokban – népszerűsítve ezzel saját pártját, így cselekedete nem tekinthető nem politikai célú tevékenységnek.  

További kérdés, hogy vajon a település szintén Jobbikos polgármestere miként járt közben azért, hogy Bana úr a pártpolitika színterévé változtassa a falu óvodáját. Ezt ugyanis az országgyűlési képviselő saját maga ismerte el az egyik Facebook bejegyzésében. Elszomorító, hogy Nagy Szabolcs polgármester arra használja fel polgármesteri mandátumát és az ahhoz köthető befolyását, hogy saját pártját népszerűsítse egy nevelési-oktatási intézményben.

Felszólítjuk mind Bana Tibort, mind pedig Nagy Szabolcs polgármestert, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen és ehhez hasonló, erkölcsileg és jogilag megkérdőjelezhető tevékenységektől! Energiájukat pedig fordítsák konstruktív javaslatok megfogalmazására, vagy éppen olyan tevékenységekre, amellyel valóban segítenek a térségben élőkön és amelyet nem csupán az önös és a pártpolitikai érdekek mozgatnak. Egyúttal tartsák tiszteletben azokat az intézményeket, amelyek eddig pártpolitikától mentesek voltak és amelyeket a törvény is véd az ilyen jellegű tevékenységek ellen!

Szerző: 
fideszkmd.hu
Fidelitas körmendi szervezete
Tags: