Hibaüzenet

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? require_once() függvényben (/home/zollerkm/public_html/fideszkmd.hu/includes/module.inc 341 sor).

30 éves a Fidesz körmendi szervezete

Január 18-án, szombaton ünnepli 30. születésnapját a Fidesz körmendi szervezete. Isten éltesse az alapítókat, a tagokat, a szimpatizánsokat, az önkénteseket!

A Fidesz a Fiatal Demokraták Szövetségének a rövidítése.

A Fidesz körmendi szervezetének létrehozásában több, egymással baráti, ismerősi kapcsolatban álló fiatal vett tevékenyen részt, némi szombathelyi segítséggel (Takács Judit, Meláth Szilvia, Kovács Attila, Gérnyi József). Rövid időn belül, mintegy tucatnyian csatlakoztak hozzájuk.

Az 1990-es választásokhoz mérten kicsit későn létrejött csoport az akkori parlamenti választásokon még egyéni jelöltet nem tudott kiállítani, ám a választókörzetben lebonyolított jelentős „plakátháborúja” következtében hozta az országosnál jobb, kötelező listás eredményt.

Az őszi önkormányzati választásokra már némi tapasztalattal felvértezve, szövetségben vágott neki a csapat, minek következtében három képviselőt tudott delegálni a képviselő-testületbe választási eredménye alapján: Bebes István, Hagymási Antal és Matuz Károly személyében.

Az 1994-es parlamenti választásokon már felkészített egyéni jelölttel (Dr. Vermes Imre) indult a körzetben. Megfelelő anyagi háttérrel, megnyitott irodával, stábbal, szervezett kampánnyal folyt a csoport részéről a választási versengés. A voksolás azonban nem hozta meg a várt eredményt a ráfordított rengeteg munka ellenére sem. A választók nem támogatták kellő mértékben a párt politikáját, elsősorban az akkor kialakuló Fidesz ellenes nagyarányú baloldali, liberális médiafellépés következtében.

1994 után kezdődött a párt átalakulása, mozgalmi jellegű szervezetből igazi néppártá. Az addig helyi szinten is kollektív vezetést felváltotta az elnöki rendszer. A helyi szervezet elnökévé a csoport tagjai Bebes Istvánt választották. Ebben az évben lett Buti Tibor a körmendi Fidesz politikai munkatársa.

1998 meghozta az áttörést! Az országos választási győzelem következtében, valamint a különösen jó vas megyei szereplés folytán Bebes István Körmendről bejutott a parlamentbe. Az őszi önkormányzati választásokon már több politikai szervezettel karöltve indult a Fidesz Körmenden. A polgármesterjelölt Bebes István volt. Ugyan a koalíció nem szerepelt rosszul, de a polgármesteri széket akkor még nem sikerült elhódítani. Az ezzel párhuzamosan folyó Vas Megyei Közgyűlés tagjainak megválasztásakor ugyanakkor sikerült Körmendről képviselőket delegálni. A Közgyűlés tagjai a körmendi csoportból: dr. Németh Attila, Nagy Gábor.

A teljes sikerre 2002-ig kellett várni. Az őszi önkormányzati választáson a Fidesz által meghatározott koalíció teljes, 10:0 arányú győzelmet aratott a városban. Polgármester: Bebes István. A nagy támogatásnak köszönhetően leglátványosabb fejlődését tudja felmutatni a város 1990-óta. Noha a 2002-es tavaszi országgyűlési választásokat a párt minimálisan elveszítette, polgármesterünk listás helyének köszönhetően továbbra is a parlament tagja maradt.

Közben felállt egy stáb, mely jelentős szervezetépítésbe kezdett a választókörzetben. A párt struktúrája változott közben. Létrejött a választókerületi elnöki rendszer, a túlméretezett megyei vezetés helyett. Vas megye 5. egyéni választókerület Fidesz elnöke: Bebes István lett. Időközben megalakult Vasváron, Szentgotthárdon, Őriszentpéteren, Gasztonyban, Rátóton, Rábagyarmaton, a Fidesz helyi szervezete. 2004, 2005 eseménydúsan telt: EU választás, Nemzeti Petíció, Köztársasági Elnök szimpátiaszavazás, Nemzeti Konzultáció, Faluparlament. A párt valamennyi kampánya, akciója, jelentős feladatok elvégzését tette szükségessé Körmenden és a körzetben. Komoly támogatói hálózat is létrejött, ami felöleli valamennyi települést a térségben.

A 2006-os választásokra tovább erősödve készült a párt valamennyi szervezete, élükön a körmendi csoporttal. Egyéni parlamenti képviselőjelölt Németh Zsolt, a Nemzeti fórum parlamenti képviselője. Személye Budapesten köttetett országos megállapodás eredménye. A választási kampány levezénylése Körmendről történt, felállított kampánystábbal, élén Büki Zoltán kampányfőnökkel. Az elvárások magasak voltak a körzetben, tekintettel a párt vezetésében is ismert eddigi, különböző választáson, népszavazásokon, elért eredményekre. A választás hozta az elvártakat, Németh Zsolt 59,42%-os eredménnyel fölényesen nyert és már az első fordulóban mandátumhoz jutott.

A 2006-os önkormányzati választásokra magasra került a léc a 4 évvel azelőtti 10/10-es tarolás után. A Bebes István polgármester-jelölt vezette csapat (Czvitkovics Gyula, Csák Tamás, Dr. Fehér Tamás, Dr. Szabó Barna, Dr. Unger Károly, Faragó Gábor, Geosics László, Szabó Ferenc, Tóth Imre, Tóth László) minden kételyt félre téve ismét mindent megnyert és újabb négy évig vezette Körmend városát.

A 2009-es Európai Parlamenti választáson a körmendi Fidesz ismét jól teljesített, fantasztikus, 67,03%-os eredményt produkált, ami Magyarországon kiemelkedő volt.

Az egy évvel későbbi, 2010-es parlamenti választásokon ismét V. Németh Zsolt volt a Fidesz-KDNP közös jelöltje és újra az első fordulóban szerzett mandátumot Vas megye 5. számú választókerületében, 70,77%-eredménnyel.

Ez év őszén tartott önkormányzati választásokon Körmenden már csak 8 egyéni választókerület volt az eddigi 10 helyett, így értelemszerűen kevesebb képviselő alkotta az új testületet. Az előző választások eredménye után nem volt meglepő, hogy most is minden választókerületben nyert a Fidesz és Körmend polgármestere továbbra is Bebes István. Ekkor a nyertes csapat a következő volt: Czvitkovics Gyula, Csák Tamás, Dr. Szabó Barna, Faragó Gábor, Ferencz Gyula, Geosics László, Szabó Ferenc, Tóth Gábor.

2014-ben három választás is volt. Áprilisban parlamenti képviselőket választott az ország. Az átalakított választási körzetek miatt az eddigi 5 helyett 3 egyéni választókerület lett Vas megyében, ezek közül a körmendi a harmadik volt. Ismét V. Németh Zsolt mérettethette meg magát a Fidesz-KDNP színeiben és a 21 jelölt közül 56,99 %-kal sikerült nyernie, ezzel újra parlamenti képviselő lett, ezúttal már öt évre szólt a felhatalmazása.

Bő egy hónappal később a 2014. évi Európai parlamenti választásokon a 11 jelölő szervezet közül a Fidesz-KDNP listája 62,78 %-ot kapott Körmenden.

A 2014. évi önkormányzati választásokon ismét Bebes István volt a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, míg a képviselőjelöltek a következők voltak: Czvitkovics Gyula, Csák Tamás, Dr. Hadnagy Ádám, Faragó Gábor, Ferencz Gyula, Geosics László, Szabó Ferenc, Tóth Gábor. Az eredmény ismét tarolás lett, mind a polgármester-jelölt és mind a nyolc képviselő-jelölt nyert újabb öt évre beírva nevüket Körmend történelmébe.

2018-ban csak országgyűlési képviselők választását tartották, amelyen Vas megye 3. számú választókerültét V. Németh Zsolt képviselte a jelöltek között, ismét a Fidesz-KDNP színeiben. Ezúttal 63,52%-os eredménnyel 19(!) jelöltet utasított maga mögé és lett újra országgyűlési képviselő.

2019 tavaszán ismét Európai parlamenti képviselők választását tartották, és Körmend az öt évvel ezelőtti eredményt is túlszárnyalva, 64,61%-os támogatást kapott a Fidesz-KDNP listája.

A helyi önkormányzati választásokra 2019 októberében került sor, ahol ismét Bebes István volt a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje és ismét győzelmet aratott. A képviselő-testületbe még hat Fidesz-KDNP jelölt került be: Dr. Szabó Barna, Czvitkovics Gyula, Belencsák István, Dr. Hadnagy Ádám, Geosics László és Tóth Gábor. Ezzel az eredménnyel továbbra is többségben vannak a körmendi képviselő-testületben a Fidesz-KDNP jelöltjei.

A körmendi Fidesz csoport elnöke Bebes István, elnökségi tagok: Gérnyi József, Tóth Gábor, Molnár Dániel, Belencsák István.

 

Szerző: 
fideszkmd.hu