Hírolvasó

A következő szezonban is Egis Körmend!

Az Egis Körmend által rendezett Mogyorósy Szilárd Emléktorna első versenynapján sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a felek egy újabb idényre névszponzori megállapodást kötöttek egymással.

Minderről az Egis Körmend hivatalos Facebook oldala számolt be:

Hetedszer is Egis Körmend

Újabb szezonra forrt össze az Egis Gyógyszergyár Zrt. és Körmend neve

Az Egis Körmend által rendezett Mogyorósy Szilárd Emléktorna első versenynapján sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a felek egy újabb idényre névszponzori megállapodást kötöttek egymással.

Az eseményen Günther Gábor az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmendi Gyáregységének igazgatója elmondta, hogy Körmend neve összeforrt a kosárlabdával és az Egis Gyógyszergyárral. Ráadásul kettős jubileumot is hozott ez az év, hiszen a város idén ünnepli 775., az Egis Körmendi Gyáregysége pedig 50. születésnapját. Külön öröm, hogy Európa három országából érkeztek csapatok erre a tornára, hiszen ez egybevág cégük stratégiájával, hogy minél több országban legyenek jelen. Büszke rá, hogy most már 62 országba irányuló kereskedelmet tudhatnak magukénak. A kosárcsapat a legutóbbi szezonban bajnoki ezüstérmet szerzett és első magyar csapatként elnyerte az Alpok Adria Kupát, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy az Egis Európában egyre ismertebb lesz. Mint mondta, reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben tovább erősíti mind Körmend városát mind pedig az ő vállalatukat.

Bebes István Körmend Város polgármestere elmondta:

Körmend városa számára fontosak a közösségei és a jelképei. Az utóbbiak közül az egyik ilyen a Batthyány kastélyegyüttes a másik pedig a város legnagyobb foglalkoztatója, az Egis, amelyben a dolgozók egy olyan közösséget alkotnak, amely azon dolgozik, hogy a gyógyszergyártás területén kiemelkedő eredményeket tudjon felmutatni. A körmendi kosárlabda csapat is egy olyan közösség, amely értéket ad a városnak, két ilyen értékadó közösség összekapcsolása pedig fontos a város számára. Az évek során remek együttműködés alakult ki. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki részese ennek akár a vállalat menedzsmentje, akár a körmendi gyáregységben dolgozók vagy épp a kosárlabda klub részéről. Mint mondta, a hosszútávú megállapodások azt jelentik, hogy a felek elégedettek egymás tevékenységével. A település számára pedig öröm ezt látni, hogy a közösségek egymást erősítve végzik feladataikat. Ennek hamarosan további jeleit láthatjuk majd Körmenden. A polgármester úgy fogalmazott, hogy ez a hosszútávú együttműködés erősíti a sport, a kosárlabda szeretetét és további jó eredményeket hozhat a felek számára. Ennek reményében zárta szavait.

Hajba Ádám az Egis Körmend ügyvezetője elmondta:

Úgy gondolja, az eddigi években a csapat megszolgálta az Egis Gyógyszergyár Zrt. bizalmát, és úgy érzi, egyre inkább egybeforrt az Egis és a Körmend név. Ma már a város és a kosárlabda kapcsán ez így együtt jut az emberek eszébe. Ez pedig nagy büszkeséggel töltheti el az itt dolgozókat. A cég által biztosított támogatással évről évre egyre magasabb szintre tudják emelni a klubnál végzett munkát. Mint mondta, abban bízik, hogy az előttük álló idényben is tud a klub egy szinttel feljebb lépni. Ha ez sikerül, akkor mindkét fél elégedett lehet. A következő szezonban a csapat visszatér a FIBA Europe Cup mezőnyébe is, amivel tovább tudja vinni Európába az Egis hírnevét is. Végül köszönetet mondott az Egis Gyógyszergyár Zrt. további támogatásáért.

Az esemény zárásaként a felek aláírásukkal hitelesítették a megállapodást.

(Egis Körmend Facebook oldala)

Bebes Istvánnal beszélgettünk az elért sikerekről, választásról és a “Fejlődés, Biztonság, Körmend” választási programról

Bebes István 2002 óta Körmend város polgármestere, amióta a Fidesz minden választókerületben minden választást megnyert. 31 nap múlva, október 13-án ismét önkormányzati választások lesznek, ahol most sem lehet más célja a Fidesznek és Bebes Istvánnak, mint a teljes győzelem.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével, Bebes Istvánnal beszélgettünk az elért sikerekről, az előttünk álló választásról és a “Fejlődés, Biztonság, Körmend” választási programról.

A választások előtt érdemes számba venni, hogy mi történt Körmenden az elmúlt öt évben. Az mindenkinek szemmel is jól látható, hogy a város folyamatosan, töretlenül fejlődik. Hogyan értékeli a 2014 óta eltelt időszakot?

Amikor 2014-ben nekivágtunk az újabb önkormányzati ciklusnak világos elképzeléseink voltak arról, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni a városban. A korábbi években elért eredményeink kiváló alapot jelentettek a további építkezéshez, így erre bátran támaszkodhattunk. Az előre eltervezett feladatok legnagyobb részét maradéktalanul sikerült teljesítenünk ebben a ciklusban. Ha valaki előveszi az 5 évvel ezelőtti választási programunkat, akkor azt láthatja, hogy minden ígéretünket és vállalásunkat betartottuk, melyet a körmendi embereknek tettünk.

Közel 20 milliárd forintnyi működőtőke érkezett a városba ebben a ciklusban, mely komoly fejlesztéseket tett lehetővé a különböző területeken. Ehhez szükség volt a Magyar Kormánnyal kialakított partneri kapcsolatra is, melyre a jövőben is bátran támaszkodhatunk.

Megújult többek között a Kórház épülete és eszközállománya. Ez a fejlesztés egyébként az elmúlt fél évszázad legjelentősebb egészségügyi beruházása volt az egész térségnek. További eredményeket is sikerült elérnünk az egészségügy területén, hiszen teljesen felújítottuk például a Gyermekorvosi Rendelő épületét, és fejlesztéseket kezdtünk el a Háziorvosi Rendelő épületénél is, melyet a jövőben tovább kívánunk folytatni.

Ebben a ciklusban újult meg Színház épülete is, ahol egy teljesen új színháztermet és Örökségközpontot vehettek birtokukba a körmendi emberek. A Színház épülete mellett pedig több kisebb épületrészt is sikerült felújítanunk a Batthyány kastélyegyüttesnél, elég csak, ha a Lóistálló, a Vadászlak, vagy éppen a Kocsiszín épületére gondolunk. Komoly lépések voltak ezek, melynek köszönhetően hamarosan nekilátunk a kastély főépületének megújításának.

Komoly sikereket sikerült elérnünk az oktatási-nevelési intézményeinknél is. Minden óvodában jelentős felújítások zajlottak. Ezek nem csak külső felújítások voltak, hanem energetikai fejlesztések is, mindamellett, hogy a játszóudvarok is megszépültek, modernizálódtak. Az iskolák közül pedig nagyobb előrelépéseket értünk el a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium épületének külső-belső megújítása terén.

Komoly infrastrukturális fejlesztések is lezajlottak az elmúlt 5 évben. Megújult többek között a 8-as számú főút teljes körmendi belterületi szakasza, illetve megkezdhettük a M8-as gyorsforgalmi út építését, melyre évtizedek óta várnak a körmendiek. Öt kilométernyi új kerékpárutat építettünk ebben a ciklusban, amely több száz kerékpáros napi szintű közlekedését könnyítette meg. A szennyvízhálózat szinte teljes egészében kiépült a városban, néhány helyen kell még ezt a feladatot elvégeznünk. Mindezek mellett pedig jutott forrás a csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítására is a keleti városrészben. Ezt a munkát a jövőben tovább kell folytatnunk a város további területein is, hiszen az extrém időjárási körülmények jelentősen megszaporodtak az elmúlt időszakban.

Sikerült jelentős eredményeket elérnünk az elmúlt években a városi zöldfelületek és közösségi terek felújítása területén is. A Zöld Város koncepció keretein belül 1900 négyzetméter zöldfelületet, és 2000 négyzetméter nyitott közösségi teret újítottunk meg a “208 lakásoknál”. Egy olyan XXI. századi tér jött itt létre, ahol minden korosztály megtalálhatja a maga számára kedves időtöltési formát.  A jövőben tovább kívánjuk folytatni a játszóterek és zöldterületek megújítását célzó programunkat.

Mindezek mellett pedig több kisebb-nagyobb fejlesztést is sikerült végigvinnünk ebben az 5 évben, úgy gondolom, hogy az elért eredmények önmagukért beszélnek.

A fentiek közül melyikre a legbüszkébb?

Nem szeretek különbséget tenni az egyes fejlesztések között. Számomra minden egyes beruházás, mely Körmend városának a fejlődését és az itt élő emberek életszínvonalának javítását hivatott szolgálni egyformán fontos és értékes. Ha mindenképpen meg kellene neveznem egy valamit amire a legbüszkébb vagyok, akkor az az, hogy az elmúlt években széleskörű összefogás alakult ki a körmendi emberek között olyan fontos témákban, mint például az egészségügy, vagy a szociális ellátás helyzete.

Az elkezdett munkát jó folytatni, ehhez viszont nyerni kell az előttünk álló választáson. 2002 óta a Fidesz minden önkormányzati választáson minden választókerületben nyert, a polgármesteri voksolással együtt. Most is hasonló eredményben reménykedik?

Nyilván pozitív ember vagyok, így természetesen bízom a sikerben. Ha nem így lenne, nem mérettetném meg magam újra a választásokon. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 17 évben elért eredményeink magukért beszélnek. Ha valaki visszatekint a két évtizeddel ezelőtti Körmendre, és összehasonlítja a mostanival, akkor a fejlődés elvitathatatlan és szemmel látható. Ehhez szükség volt egyrészt a körmendi emberek szorgalmára és összefogására, másrészt pedig arra, hogy olyan önkormányzata volt a városnak, amely reális jövőképpel, szakértelemmel, komoly munkabírással és jelentős tapasztalattal segíteni tudta ezt a fejlődést.  Nem utolsó sorban pedig szükség volt arra a partnerségre, melyet Magyarország Kormányával alakítottunk ki az elmúlt 9 esztendőben. Velük közösen dolgozva tudtunk megvalósítani, vagy éppen előkészíteni olyan projekteket, melyek Körmendet visszahelyezték abba a térségi vezető pozícióba, ahova mindig is tartoznia kellett volna. A mostani választások egyik nagy tétje éppen az, hogy miként tudjuk megvédeni ezeket az eredményeinket, valamint az előkészített és megvalósítás előtt álló fejlesztéseinket.

A mi választási programunk egy előremutató, reális alapokon nyugvó, a város számára reális jövőképet vázoló szakmai program, mely a körmendi emberek véleményéből és javaslataiból építkezik. A körmendi emberekkel közösen készült, a körmendi embereknek.  Ehhez kérjük a támogatásukat.

Az öt évvel ezelőtti csapathoz képest csak két helyen történt változás, Dr. Szabó Barna visszatérőként, míg Belencsák István egy új, fiatal és lendületes képviselőjelöltként méretteti meg magát.

Mivel a következő ciklusban új területeket is hangsúlyosabban kívánunk megjeleníteni, ezért ezek új feladatokat fognak jelenteni az önkormányzati munkában. Az új feladatok, pedig új embereket követelnek meg. Ezért is döntött úgy a Fidesz vezetése, hogy a 2. és 5. számú választókörzetben új jelölteknek szavaz bizalmat. Azt hiszem, hogy egyiküket sem kell különösebben bemutatnom a körmendi embereknek, hiszen hivatásuk, szakmai és társadalmi munkájuk révén mindketten széles körben ismertek és elismertek a városban. Dr. Szabó Barna ráadásul már több cikluson keresztül volt a polgári oldal körmendi képviselője, a rutinja és tapasztalata tehát megvan a képviselői munkához. Belencsák Istvántól pedig azt várjuk, hogy új lendületet, fiatalos szemléletmódot hoz az önkormányzat munkájába. Mindketten ismerik a választókörzetük sajátosságait, az ott elvégzendő feladatokat, így bátran ajánlom személyüket a körzetek lakóinak.

Magyarország több településén civil szervezetek mögé bújva közös ellenzéki jelöltek indulnak a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. Körmenden ez csak részben valósult meg, hiszen csupán a támogatott polgármesterjelölt személyében tudtak megegyezni az ellenzéki pártok. A választókörzetekben azonban külön indul a Jobbik, a baloldali összefogás, valamint a független jelöltek.

Úgy gondolom, hogy nekünk elsősorban a magunk munkájára és feladataira kell koncentrálnunk. Az, hogy mi történik az ellenzéki oldalon az legyen az ő problémájuk. Láthatóan ezek a szervezetek és jelöltek még egymással sem tudnak megegyezni egy közös minimum programban. Egy város vezetéséhez nem elég, ha egymás mellé pakolunk jól hangzó ígéreteket és megvalósíthatatlan álmokat. Ehhez a feladathoz szakértelemre, kemény munkára, tapasztalatra és egységes célokra van szükség. Nem utolsó sorban pedig szükség van a Magyar Kormánnyal való szoros együttműködésre. A mi programunk az elmúlt 17 év minden tapasztalatával a város fejlődését és biztonságát szolgálja, olyan módon, hogy közben a város működőképessége is biztosított.

Amennyiben újra többséget szereznek a választások után, mire számíthatunk a következő ciklusban?

Ha egyetlen mondattal kellene válaszolnom erre a kérdésre, akkor azt mondanám, hogy ugyanarra a lelkiismeretes, kemény és előremutató munkára, melyet a korábbi ciklusban már megtapasztalhattak tőlünk a körmendiek.

A választási programunkat hét fő területen foglaltuk össze, melynek a „Fejlődés, Biztonság, Körmend” címet adtuk. Programunk középpontjában a korábbi évek eredményire épülő, Körmend hosszú távú érdekeit szem előtt tartó településfejlesztés gondolata áll.

Hiszünk abban, hogy a körmendi várospolitika csak hosszú távú tervezéssel lehet sikeres, ami egyúttal figyelembe veszi a korábban megkezdett fejlesztési irányokat is.

Új lendületet szeretnénk adni a gazdasági és a turisztikai fejlesztéseknek. Komoly potenciál rejlik ugyanis Körmend turisztikai adottságaiban. Ennek megvalósításához hozzálátunk a Batthyány kastélyegyüttes főépületének a megújításához, a Rába-part fejlesztéséhez. Tovább fogjuk folytatni a helyi vállalkozásokat támogató programunkat. Az M8-as gyorsforgalmi út megépülése pedig reményeink szerint tovább fogja erősíteni mind a gazdasági, mind pedig a turisztikai szektort a városunkban.

Javítani kívánjuk a városban található egészségügyi és szociális szolgáltatások színvonalát. Megtartjuk a háziorvosi praxisokat, folytatjuk a rendelőintézetek felújítását. Biztosítjuk, hogy a meglévő szakorvosi ellátások továbbra is elérhetőek legyenek a városi kórházban. Megoldjuk az idősek számára nyújtott szociális szolgáltatások fenntartását, ösztönözzük és támogatjuk fejlesztésüket. Növelni fogjuk az újszülöttek után járó önkormányzati támogatás mértékét.

Tovább kívánunk dolgozni a városi infrastruktúra megújításán. Körmend lehetőségeit maximálisan kihasználva folytatjuk a városi közúthálózat felújítását. Körforgalmi csomópontot alakítunk ki a város nyugati felében, valamint a Bástya utca és a IV. Béla király utca kereszteződésében. A városi fejlesztéseket összehangoljuk az M8-as gyorsforgalmi út körmendi elkerülő szakaszának megépítésével. Fontostovább dolgozunk a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldásán, befejezzük az északi városrészek megkezdett munkálatait,megtervezzük és forrást keresünk a többi érintett terület fejlesztéséhez.Folytatjuk a város észak-nyugati részén található ipari terület infrastruktúrájának kiépítését és korszerűsítését.Tovább bővítjük a városi kerékpárút-hálózatot.

Továbbra is támogatni kívánjuk a körmendi fiatalokat és a civil szervezeteket. Korszerűsítjük a horvátnádaljai óvoda épületét, elvégezzük a Hunyadi utcai bölcsőde energetikai korszerűsítését. Megduplázzuk a felsőoktatásban tanuló körmendi fiatalokat támogató Boldog Batthyány-Strattmann László és Bursa Hungarica ösztöndíjösszegét. Programtervet dolgozunk ki annak érdekében, hogy a szakképzett körmendi fiatalok nagyobb arányban maradjanak, illetve térjenek vissza a városba. Növeljük a civil szervezetek számára biztosított támogatási összegeket.

Folytatjuk a „Zöld város” projektet, további zöldfelületeket, közösségi- és játszótereket, sportpályákat újítunk meg. Átalakítjuk, és közösségi szolgáltatásokkal töltjük meg az egykori cipőgyári területeket. Folytatjuk a megkezdett virágosítási és faültetési programunkat. Támogatjuk a körmendi lakóközösségek környezetvédelmi törekvéseit. A Bástya utcában a helyi gazdaságot és a fenntartható fejlődést egyaránt támogató, termelői piacként is működő vásárcsarnokot hozunk létre. Megkezdjük a közvilágítási rendszer korszerűsítését. Megfelelő fényerővel rendelkező, energia- és költséghatékony lámpatesteket szerelünk fel a város közterületein.

Megőrizzük a város közbiztonságát. Növeljük a városban működő térfigyelő kamerák számát. Támogatjuk azokat a kormányzati erőfeszítéseket, amelyeknek eredményeként Körmend kikerült a migrációs krízis frontvonalából. Segítjük és ösztönözzük a rendőrség és a Körmendi Polgárőr Egyesület munkáját.

Végezetül pedig: fenntartjuk Körmend költségvetési egyensúlyát. A városfejlesztési döntések meghozatalakor minden esetben figyelembe vesszük a város teherbíró képességét. A Körmenden adózó vállalkozások számára rugalmasabbá tesszük a települési szintű ügyintézést. Biztosítjuk a hatékony együttműködést Magyarország Kormányával, továbbá az állami, regionális és megyei szervekkel.

Úgy gondolom, hogy egy minden igényt kielégítő, reális alapokon nyugvó, Körmend jövőjét és fejlődését biztosító programot sikerült kidolgoznunk. Mint korábban, úgy most sem mentünk bele a felelőtlen ígérgetésekbe, hiszen azzal csak a város működését veszélyeztetnénk. Mindezen pontok megvalósításához kérjük a körmendi emberek bizalmát és támogatását!

(9900.hu)

Ungár Péter a sokadik ordas hazugsággal zaklatja a szombathelyieket

Ungár Péter elővette régi eszközét és közvéleménykutatásnak álcázott telefonhívásokkal zaklatja a szombathelyi embereket – olvasható a szombathelyi Fidesz pénteken kiadott közleményében.

A közlemény kitér rá, hogy a tavalyi országgyűlési kampányban az óbudai körzetben hasonló eszközökkel zaklatta Ungár az embereket. Akkor a választási bizottság elmarasztalta őt ezért és eltiltotta a további jogsértéstől. Ő azonban büszkén hirdette, hogy ez a zaklatás kampányának szerves része.

A Fidesz helyi szervezete figyelmeztet, hogy most ugyanezt alkalmazza Szombathelyen is, azzal a különbséggel, hogy nemcsak a telefonhívásokban hazudik, hanem a saját maga által fizetett bértollnokokkal íratott cikkben is.

A Fidesz kiemeli, hogy semmi köze nincs ezekhez a hívásokhoz, az érintett laptól haladéktalanul helyreigazítást kérnek és felszólítják Ungár Pétert, hogy haladéktalanul távozzon a szombathelyi közéletből.

Azok után, hogy Nemény Andrásnak nem okoz gondot, hogy jogtalanul lemásoljon és kirakjon több száz kampányeszközt, ami mintavédelmi oltalom alatt áll, most csapatának tagja, Ungár „Rózsadomb” Péter hazudja tele a várost. Meg fogjuk védeni a bűnöző baloldaltól városunkat, Szombathely ennél sokkal többet érdemel! – olvasható a szombathelyi Fidesz közleményében.

(Forrás: Fidesz Szombathely, Fotó: PestiSrácok/Horváth Péter Gyula)

Körmenden a korábbi évek eredményeire épít Bebes István

A korábbi évek eredményeire építő programot dolgozott ki az önkormányzati választásokra a Fidesz-KDNP Körmenden, figyelembe véve a lakossági észrevételeket, javaslatokat is – hangsúlyozta Bebes István polgármester a képviselőjelöltekkel közösen, Fejlődés és biztonság címmel tartott programbemutatón csütörtökön.

A negyedik ciklusát töltő kormánypárti városvezető kifejtette, újabb lendületet adnak majd a gazdasági és turisztikai fejlesztéseknek, tovább kívánják javítani a polgárok által igénybe vehető egészségügyi és szociális szolgáltatások színvonalát, tovább dolgoznak a városi infrastruktúra megújításán, támogatják a fiatalokat és a civil szervezeteket, zöldebbé teszik a települést, megőrzik Körmend közbiztonságát, és nem utolsó sorban az önkormányzat költségvetésének stabilitását.

Bebes István a részletekről szólva kiemelte, komplex idegenforgalmi fejlesztéseket valósítanak meg a Rába-parton, ennek tervei már készen vannak; megkezdik a Batthyány-kastély külső homlokzatának és belső tereinek felújítását, gazdag kulturális és közösségi programokat szánva az épületegyüttesnek.

Folytatják a körmendi kis- és középvállalkozásokat támogató programot, ugyanakkor fontosnak tartják a betelepült nagyvállalatok, mint például az Egis Gyógyszergyár fejlesztési igényeinek kiszolgálását is.

Emlékeztetett Bebes István arra, hogy az elmúlt ciklusban több mint 20 milliárd forintnyi működőtőke érkezett a városba, lehetőséget teremtve a fejlesztésekhez.

A városi infrastruktúra megújításáról szólva kitért arra, hogy folytatni kívánják a városi közúthálózat felújítását, Körmend nyugati részén egy új körforgalmú csomópont kialakítása is szerepel a terveik között, és zajlik az M8-as gyorsforgalmi út Körmendet elkerülő szakaszának építése is.

A polgármester elmondta, hogy a Rába-parti városban tovább kívánják építeni a biztonságot szolgáló köztéri kamerarendszert, a “Zöld város” projekt jegyében pedig újabb zöldfelületek, közösségi terek, sportpályák és játszóterek újulhatnak meg.

(MTI)

Horvát nemzetiségi oktatási központot adtak át Szombathelyen

Átadták a 165 millió forint kormányzati támogatással megújult Mate Mersic Miloradic Oktatási Központot kedden Szombathelyen.

A horvát nemzetiségi óvodát, általános iskolát és tervek szerint a későbbiekben gimnáziumot is magában foglaló iskolaépület avatóján Soltész Miklós egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány a horvát önkormányzat kérésének megfelelően a jövőben is támogatni fogja a több lépcsőben megvalósuló fejlesztést.

Magyarországon ma már 15 ezer gyerek jár nemzetiségi óvodába és iskolákba, 91 ilyen intézmény van az országban – mondta, hozzátéve: a nemzetiségi családokban és nemzetiségi iskolákban megszerzett “kétnyelvűségre” egyre nagyobb szükség lesz a következő évtizedekben.

Az államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy Szombathely az elmúlt tíz évben nemcsak 18 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg, de 350 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a városban.

Szólt arról is, hogy a nemzetiségi oktatási központ egy korábban kényszerűségből üresen álló iskolaépületbe költözött, amelyet 25 évre ingyenesen adott használatba a város.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere elmondta, 2012-ben fogalmazódott meg, hogy pécsi mintára létrehozzanak egy óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló oktatási központot.

Ismertetése szerint a Szombathelyen 1500 horvát nemzetiséghez tartozó ember él, de nemcsak a horvát közösség, hanem a város minden lakója örül annak, hogy az iskolaépület újra benépesül és ismét az oktatás céljait szolgálja.

Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke az MTI-nek az avató előtt elmondta: Budapesten, Hercegszántón, Pécsen és most már Szombathelyen is fenntartanak kéttannyelvű oktatási központokat, amelyeknek működése tapasztalataik szerint kifejezetten hatékony.

Elmondta, hogy a szombathelyi projekt négy éve indult egy horvát óvodai csoporttal, ma már két óvodai csoport, az általános iskolában pedig első, második és harmadik osztály működik. Felmenő rendszerben több év alatt szeretnék az iskolai létszámot bővíteni – tette hozzá.

(MTI)

Körmendre igazolt Keller Ákos, a magyar férfi kosárlabda-válogatott csapatkapitánya

Az Egis Körmend csapatához igazolt Keller Ákos, a magyar férfi kosárlabda-válogatott csapatkapitánya.

A vasi klub honlapjának hétfői híradása szerint Keller egy szezonra írt alá, már új csapatával edz, szombaton pedig a szlovén Hopsi Polzela elleni felkészülési mérkőzésen pályára is léphet körmendi színekben.

A center korábban az Alba Fehérvár, a Szolnok, az előző idényben pedig a francia Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez játékosa volt.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Keller Ákos az Egis Körmend játékosa

Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy klubunk szerződést kötött Keller Ákossal, így a magyar válogatott center az előttünk álló szezonban az Egis Körmendet erősíti majd.

A 210 centiméter magas, 110 kilogramm súlyú játékos 2007-ben került fel az Alba Fehérvár felnőtt keretéhez, ahol 2013-ban bajnoki címet szerzett. Ezt követően Szolnokra igazolt, ahol zsinórban kétszer duplázott, hiszen a kupagyőzelmet és a bajnoki elsőséget is begyűjtötték 2014-ben és 2015-ben. 2015-16-ra hosszabbított a Tisza partján. Itt megszerezte negyedik bajnoki aranyát, majd 2016-ban visszatért Székesfehérvárra, ahol a szezon végén zsinórban ötödször lett bajnok. Emellett összesen négy hazai kupasikernek volt részese.

A múlt nyáron Franciaországba, az Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez együtteséhez igazolt.

Ákos már megérkezett Körmendre, a ma esti edzésen együtt dolgozik új csapattársaival. Szombaton pedig ő is pályára lép a Hopsi Polzela elleni edzőmérkőzésen, 18 órától.

(MTI, bckormend.hu)

Nagy István: a magyar agráriumban elkerülhetetlen a nemzedékváltás

A magyar agrárium a jövőben csak akkor lehet sikeres, ha mind több fiatal érzi úgy, hogy megtalálhatja benne a hivatását, a nemzedékváltás ezért elkerülhetetlen – hangoztatta az agrárminiszter hétfőn az országos szakiskolai tanévnyitó ünnepségen, melynek idén a Vas megyei vépi mezőgazdasági szakgimnázium, szakiskola és kollégium adott otthont.

Nagy István úgy fogalmazott: az agrárképzések során elsajátítható ismeretek azok, melyek egyben a vidék megtartó erejét hivatottak szolgálni, csak a korszerű agrárismeretek átadásával biztosítható, hogy a fiatal generációk helyben találják meg a boldogulásukat.

Elmondta, hogy az agrártárca jelenleg a második legnagyobb intézményfenntartó, 47 agrár-szakképző intézményt tartanak fenn az ország 62 pontján, ahol százféle szakképesítés megszerzése közül választhatnak a jelentkezők, és ahol idén több mint 7300 első éves tanuló kezdi meg középiskolai tanulmányait, 284-gyel többen, mint a megelőző évben.

Hozzáfűzte: a sokszínű képzési rendszert – az ágazati sajátosságokat figyelembe véve – úgy építették fel, hogy  a “termőföldtől az asztalig” elv megvalósításával képes legyen megfelelni az élelmiszergazdaság igényeinek.

Nagy István beszédében rámutatott: a jövő agrárszakembereinek ma már iskolai végzettségük birtokában azzal is szembe kell nézniük, hogy a munkakörök átalakultak, a robotizáció, az automatizáció hatására nő az igény a rendszerek tervezésével, építésével, üzemeltetésével foglalkozó informatikai robotikai képzettségű szakemberek iránt.

Nem kevesebb emberre van szükség az agráriumban, hanem más feladatkörben, a magasabb hozzáadott értékű munkakörökben számítanak a fiatalokra – mondta.

Szavai szerint éppen ezért alkották meg azt a Digitális Agrár Stratégiát, amelyben hangsúlyossá vált az agrár-szakképzés a felsőoktatás, valamint a felnőttoktatás területén is a legkorszerűbb digitális ismeretek átadása, a digitális kompetenciák megerősítése.

(MTI)

A Körmendi Napok részletes programja (augusztus 15-20.)

Megtekinthető a 2019-es Körmendi Napok programja

A hatnapos rendezvénysorozatban a kulturális programok mellett megrendezik a megyei vadásznapot, a csónakfelvonulást, lesz főzőverseny, néptáncgála és tűzijáték is.

A fellépők között olyan nevekkel is találkozhatunk, mint Péter Szabó Szilvia, ByeAlex és a Slepp, DJ Dominique, a körmendi Soulwave, Gyémánt Valentin, Esti Kornélt és a Hiperkarma.

A programfüzet itt megtekinthető >>>

(9900.hu)

Jordon Varnado az Egis Körmend játékosa

Az Egis Körmend kosárlabda csapata hivatalos közleményben tudatta, hogy egy újabb amerikai fiatalemberrel bővült csapat kerete, miután aláírta a neki kínált szerződést Jordon Varnado.

A 22 éves, 201 centiméter magas kosaras első hivatásos idényét kezdi meg Körmenden, ahol a négyes poszton számítanak rá.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Jordon Varnado is az Egis Körmendben kezdi meg profi pályafutását

Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy egy újabb amerikai fiatalemberrel bővült csapatunk, az Egis Körmend kerete, miután aláírta a neki kínált szerződést Jordon Varnado.

Az 1997. május 12-én született, 201 centiméter magas kosaras egyetemi évei alatt a Troy University játékosa volt. Utolsó idényében 33.9 perc alatt 21.45 pontot átlagolt. A triplákat 40.7, míg a büntetőket 71.7 százalékkal értékesítette. Átlagban 7.8 lepattanót szedett és 1.15 blokkot adott. Teljesítménye alapján meghívást kapott a Toronto Raptors NBA Summer League keretébe, ahol három mérkőzésen lépett pályára. Első hivatásos idényében a négyes poszton számítunk tőle meghatározó teljesítményre az Egis Körmend játékosaként.

Utolsó egyetemi idényének legszebb megmozdulásai itt láthatók:

(bckormend.hu)

Durázi Krisztofer Körmenden folytatja pályafutását

Az Egis Körmend kosárlabda csapata hivatalos közleményben tudatta, hogy a szombathelyi nevelésű Durázi Krisztofer az Egis Körmend játékosa lett.

A körmendi klub két évre szóló szerződést kötött Durázival, aki a Zalakerámia-ZTE KK együttesétől érkezik Körmendre.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Durázi Krisztofer az Egis Körmend játékosa

Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy klubunk két évre szóló szerződést kötött Durázi Krisztoferrel, aki a Zalakerámia-ZTE KK együttesétől érkezik Körmendre.

Az 1998-ban született, 200 centiméter magas fiatalember 13 éve kosárlabdázik, a Falco korosztályos csapataiban játszott, majd a múlt évben távozott nevelőegyesületétől. A neve már ekkor felmerült csapatunknál is, de akkor a Zalaegerszeget választotta.

Most a két klub megállapodása alapján a következő két szezonra az Egis Körmendhez szerződött. Ez úton is köszönjük a Zalakerámia-ZTE KK vezetőinek korrekt eljárását, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy Krisztofer nálunk fejlődhessen tovább.

(bckormend.hu)

2020-tól a köznevelésben minden diák ingyen kap tankönyvet

Jövő szeptembertől a köznevelésben minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában tartott sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek és fejlesztő taneszközök szállítása az iskolákba.

Rétvári Bence közölte, a következő napokban összesen 13 millió tankönyv fog megérkezni csaknem négyezer helyszínre. Míg korábban a tankönyvek kiszállítása “esetlegesen sikerült” a megadott időpontra, az elmúlt években az állami tulajdonú Kello ezt a feladatot már sikeresen és pontosan végezte – tette hozzá.

Az államtitkár kijelentette, mára már az is látszik, hogy szívesen használják az iskolák az állami fejlesztésű tankönyveket, mivel a tavalyinál 500 ezerrel több ilyen könyvet rendeltek. Hozzátette, hogy ezeket a tankönyveket pedagógusok fejlesztik és három éven keresztül ki is próbálják.

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy több mint 900 tankönyv fejlesztése folyik, amivel olyan területeket akarnak lefedni, ahol eddig nem állt rendelkezésre megfelelő tankönyv. Hozzátette, mindenképpen megvizsgálja kormány, hogy a megfelelő minőség garantálása mellett hogyan lehet olcsóbbá tenni a tankönyvek előállítását.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy 2020-tól az állam fogja biztosítani a köznevelésben az elsőtől tizenkettedik osztályig, illetve a szakképzés rendszerében a tankönyveket, csökkentve ezzel is a családok terheit. Hozzátette, hogy a kormány a tankönyvkiadás finanszírozását – gyártás, kiadás, fejlesztés, szállítás – is egyszerűsíti, és egyetlen költségvetés fejezeti sorra vonja össze, ami 14 milliárd forintos összevonást jelent 2020-tól.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az állami kiadású tankönyvek példányszáma mintegy 12 millió, míg a magánkiadóktól rendelt tankönyvek 1,9 milliós példányszámban készültek el. Hozzátette, hogy a megrendelt könyvek július végéig meg is érkeztek a Kello raktáraiba, ahonnan most kezdődhet a kiszállításuk az iskolákhoz.

Az ügyvezető beszélt arról is: amellett, hogy 500 ezerrel több könyvet rendeltek, mindez mégis 700 millió forinttal kevesebbe került az államnak és a családoknak. A könyvek összesen 10,6 milliárd forintos értéket képviselnek – fűzte hozzá Tőczik Zsolt.

A Kello vezetője kitért arra is, hogy naponta 200-250 iskolát érnek el részben saját, részben a Magyar Posta szállítóeszközeinek segítségével. Hozzátette, hogy augusztus végéig az összes iskola számára befejezik a tankönyvszállítást.

(MTI / MTI fotó: Mónus Márton)

Nyári összetartáson a férfi kosárlabda-válogatott, Hanga Ádám is a keretben

Nyári összetartáson vesz részt keddtől a magyar férfi kosárlabda-válogatott Kecskeméten.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a kecskeméti edzőtáborban az MTI-nek azt mondta, megtisztelő, hogy a világbajnokságra készülő görög és német csapat meghívta a magyar válogatottat, amelyben ott van a Barcelonában légióskodó Hanga Ádám is.

“Ez is azt mutatja, hogy a válogatottunk presztízse az elmúlt években jelentősen emelkedett” – fogalmazott a szakember.

Vojvoda Dávidékra két felkészülési torna vár: előbb Krétán (Görögország, Irán), majd Hamburgban (Németország, Lengyelország, Csehország) készülhetnek erős ellenfelekkel szemben az Európa-bajnoki selejtezőkre.

“Azért volt nagyon fontos az elmúlt évek szisztematikusan felépített munkája, mert az elért eredményeinknek köszönhetően nekünk nem kell előselejtezőt vívnunk az Európa-bajnoki selejtezőkre. Ráadásul a második nyolcasból sorsoltak bennünket, ami kedvezőbb lehetőséget teremt a selejtezők során” – tette hozzá Ivkovics.

A férfi válogatott kerete:

Pongó Marcell, Keller Ákos, Juhos Levente, Benke Szilárd, Ruják András, Takács Milán, Golomán György, Ferencz Csaba, Vojvoda Dávid, Hanga Ádám, Allen Rosco, Horti Bálint, Lukács Norbert, Perl Zoltán, Filipovity Marko, Eilingsfeld János, Váradi Benedek, Govens Darrin, Pallai Tamás, Valerio-Bodon Vincent

A kapitány és szakmai stáb ezúttal is lehetőséget ad fiatal, tehetséges játékosoknak a bizonyításra: ezúttal az U18-as válogatottból Pallai Tamás és Valerio-Bodon Vincent edzhet együtt a felnőtt csapattal, míg az ugyancsak 18 esztendős Lukács Norbert szereplése bokasérülése miatt bizonytalan.

A magyar válogatott az Eb-selejtezőkön Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával került egy csoportba, amelyből az első három együttes kvalifikálja magát a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában sorra kerülő kontinensviadalra.

A selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt – február 17-25., illetve november 23. és december 1. között -, míg a zárásra 2021. február 15-23. között kerül sor.

(MTI)

Folytatja a bíróság a Czeglédy Csaba elleni eljárást

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványának helyt adva a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárás folytatásáról döntött a Szegedi Ítélőtábla – tájékoztatta az ügyészség helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

Serfőző Katalin elmondta, a táblabíróság mindenben osztotta az ügyészség álláspontját, és a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárás folytatására utasította a Szegedi Törvényszéket.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

Czeglédy Csaba a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért – a választási eredmény jogerőssé válásáig – mentelmi jog illette meg. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A döntés ellen a főügyészség fellebbezést jelentett be, amelyet a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartott és a Szegedi Ítélőtáblától az eljárás folytatását kérte.

A Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Szegedi Törvényszék május 16-án – egy eljárásjogi okok miatt elkülönítve tárgyalt ügyben – már jogerős ítéletet hozott egy közvetve a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetője ellen. A férfit két év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

A törvényszéken az ügy előkészítő ülése június 20-án kezdődött el. A bíróság négy vádlottról hozott – hármuk esetében jogerős – ítéletet. A Human Operator Zrt. egy munkatársát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A nőt a bíróság három év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta, kimondva, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra. Három egykori iskolaszövetkezeti vezető esetében is ítélet született, őket másfél és három év közötti börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság, egyiküket kizárva a feltételes szabadság lehetőségéből.

(MTI / MTI archív fotó)

Bővítette kutatásfejlesztési és innovációs kapacitását a szombathelyi TDK

Több mint egymilliárd forint értékű beruházással növelte kutatásfejlesztési és innovációs kapacitását az elektronikai alkatrészt gyártó TDK Hungary Components Kft. európai uniós támogatással – tájékoztatta az MTI-t a cég vezetése a projekt zárását követően.

A szombathelyi székhelyű cég az 1,03 milliárd forint értékű fejlesztéshez a Széchenyi 2020 program pályázatán 257,74 millió forint támogatást nyert el – közölték. A beruházás során a telephelyen új termékeket és technológiákat fejlesztettek. A projekt részeként kifejlesztett, számos iparágban alkalmazott elektronikai alkatrészeket főként exportpiacokon értékesítik.

A támogatás a bér- és járulék-, valamint az anyagköltség, az infrastrukturális fejlesztés és az eszközbeszerzés költségeit is lehetővé tette a vállalat számára.   A TDK Hungary Components Kft. a tokiói székhelyű TDK vállalatcsoport tagja, amely az információ- és kommunikációs technológia, a fogyasztói, az autóipari, valamint az ipari és fogyasztói elektronika területén tevékenykedik.

A szombathelyi telephely az ipari elektronikai alkalmazásokban használt alumínium elektrolit kondenzátorok kompetencia központja, kondenzátorok széles körét gyártja. A 2500 embert foglalkoztató üzemben emellett induktivitások széles körét, egyebek között fojtótekercseket és zavarszűrőket állítanak elő.

A TDK Hungary Components Kft. (korábban EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.) árbevétele a 2017-ben lezárult üzleti évben 230 millió 732 ezer euró volt 5,7 millió eurós adózott eredmény mellett. A 2018 márciusban lezárult üzleti évben pedig 253 millió 595 ezer euró árbevételt és 971 ezer eurós adózott eredményt ért el.

(MTI)

Új szakaszokkal bővült Vas megye kerékpárút-hálózata

A Széchenyi 2020 program keretében Tanakajd, Vasszécseny és Csempeszkopács településeket összekötő kerékpárút épült 300 millió forint európai uniós támogatással Vas megyében – tájékoztatta az MTI-t a megyei önkormányzati hivatal hétfőn.

A turisztikai szempontból is jelentős projekt keretében összesen csaknem 5 kilométer hosszú szakaszon épült új bicikliút – közölték.

Tanakajdon a hiányzó szakaszokat építették ki, a 87-es főút mellett kétirányú, önálló kerékpárutat alakítottak ki, Vasszécseny és Csempeszkopács között pedig az egykori rumi vasúti töltésen épült új bicikliút. A Csempeszkopács és Rum közötti rossz állapotban lévő bicikliutat felújították és korszerűsítettek.

A júliusban záruló projekt keretében kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampányt is folytattak.

(MTI / Fotó: pixabay.com)

Az újonc Oroszlányt fogadja az első fordulóban az Egis Körmend

Ma délelőtt az MKOSZ elkészítette a következő férfi A csoportos idény sorsolását. Az alapszakasz jelen állás szerint szeptember 28-án, szombaton kezdődik, de a pontos meccsidőpontok csak augusztusban, a csapatok és a szövetség egyeztetése után lesznek hivatalosak.

A bajnoki ezüstérmes Egis Körmend a nyitó fordulóban az újonc OSE Lions (Oroszlány) gárdáját fogadja. Az OSE 29 év után jutott vissza az első osztályba, miután az 1989/1990-es magyar bajnokságban az 1976-ban épült sportcsarnokunk már nem felelt meg az MKOSZ elvárásainak, ezért a rájátszást idegenben kellett volna lejátszani, amely körülményt az Oroszlány nem vállalhatta és visszalépett a bajnokságtól.

A körmendiekre a ZTE elleni örökrangadó idegenben december 26-án, míg hazai pályán március 25-én vár, míg a vasi rangadó a Falco ellen hazai pályán december 14-én, Szombathelyen március 18-án kerül megrendezésre.

Az Egis Körmend sorsolásának tervezete a 2019/2020-as bajnokság alapszakaszára:

1. 2019. szeptember 28. szombat Egis Körmend – OSE Lions 2. 2019. október 5. szombat Sopron KC – Egis Körmend 3. 2019. október 12. szombat Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász 4. 2019. október 19. szombat Atomerőmű SE – Egis Körmend 5. 2019. október 26. szombat Pécsi VSK-VEOLIA – Egis Körmend 6. 2019. november 2. szombat Egis Körmend – Naturtex-SZTE-SZEDEÁK 7. 2019. november 9. szombat KTE-Duna Aszfalt – Egis Körmend 8. 2019. november 16. szombat Egis Körmend – Alba Fehérvár 9. 2019. november 23. szombat Jászberényi KSE – Egis Körmend 10. 2019. december 14. szombat Egis Körmend – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 11. 2019. december 21. szombat Egis Körmend – DEAC 12. 2019. december 26. csütörtök Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 13. 2019. december 29. vasárnap Egis Körmend – Kaposvári KK 14. 2020. január 4. szombat OSE Lions – Egis Körmend 15. 2020. január 11. szombat Egis Körmend – Sopron KC 16. 2020. január 18. szombat Szolnoki Olajbányász – Egis Körmend 17. 2020. január 25. szombat Egis Körmend – Atomerőmű SE 18. 2020. február 1. szombat Egis Körmend – Pécsi VSK-VEOLIA 19. 2020. február 8. szombat Naturtex-SZTE-SZEDEÁK – Egis Körmend 20. 2020. március 7. szombat Egis Körmend – KTE-Duna Aszfalt 21. 2020. március 11. szerda Alba Fehérvár – Egis Körmend 22. 2020. március 14. szombat Egis Körmend – Jászberényi KSE 23. 2020. március 18. szerda Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Egis Körmend 24. 2020. március 21. szombat DEAC – Egis Körmend 25. 2020. március 25. szerda Egis Körmend – Zalakerámia ZTE KK 26. 2020. március 28. szombat Kaposvári KK – Egis Körmend

 

A teljes alapszakasz menetrendje az alábbi linken található: Férfi A csoport 2019/2020

(hunbasket.hu)

Eltűnés miatt keresik a körmendi fiút, Szakonyi Zoltánt

A zalaegerszegi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy 16 éves körmendi fiú megtalálásához.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság 20010-157/166/2019. körözési ügyszámon körözési eljárást folytat Szakonyi Zoltán 16 éves körmendi lakos eltűnése miatt.

A jelenlegi adatok szerint a fiatal fiú 2019. május 16-án elhagyta egy zalaegerszegi gyermekotthon területét, és ismeretlen helyre távozott, a felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig eredményre nem vezettek.

Szakonyi Zoltán feltételezett feltalálási helye: Körmend.

Az eltűnt személy 170 cm magas, vékony testalkatú, rövid fekete hajú, barna szemű, kreol bőrű. Utolsó viselt ruházata nem ismert.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható fiút felismeri, és tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-92/504-300-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, valamint a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

(police.hu)

Ismerős centert igazolt az Egis Körmend

A körmendi klub hivatalos közleményben tudatta, hogy 1+1 évre igazolt a csapathoz az amerikai Travis Taylor.

A 29 éves Taylor a 2015/2016-os szezon közben érkezett Sopronba, ahol 20 mérkőzésen lépett pályára és dobott átlag 11,4 pontot, leszedett átlag 8,1 lepattanót, mindezt 20,4 perc alatt.

Travis Taylortól a palánk alatt a klasszikus, statikus pozíciós játék helyett dinamikus, atletikus kosárlabdára számítunk.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Travis Taylor az Egis Körmend játékosa

Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy tapasztalt, mozgékony center igazolt 1+1 évre csapatunkhoz az amerikai Travis Taylor személyében, akinek sem Magyarország, sem pedig vezetőedzőnk személye nem ismeretlen.

A 203 centiméter magas kosaras a Matthias Zollner által irányított Güssing Knights játékosaként kezdte meg profi karrierjét. Ebben a két szezonban nem csak két osztrák bajnoki címet szerzett, de az Euro Challenge sorozatban is stabil teljesítményt mutatott.

Ezt követően a francia Le Havre együtteséhez igazolt, ahonnan szezon közben tette át székhelyét Sopronba. 2016 nyarán a svájci Fribourg Olympic játékosa lett, a következő szezont pedig Bulgáriában, a Rilski Sportist keretében töltötte. A legutóbbi idényt Németországban kezdte, öt találkozó erejéig pályára lépett a Basketball Löwen Braunschweig csapatában, majd Törökországban, a Bandirma Banvit Kirmizi együttesénél játszott, ahol 22 meccsen közel 30 játékpercet valamint 12,5 lepattanót átlagolt.

Travis Taylortól a palánk alatt a klasszikus, statikus pozíciós játék helyett dinamikus, atletikus kosárlabdára számítunk.

(9900.hu, bckormend.hu)

Tusványos – Orbán Viktor: az illiberális politika értelme a keresztény szabadság

Orbán: a magyar nemzetnek megvannak azok a képességei, amelyekkel független tud maradni

Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, bíztató pályán van, további fejlődését pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély – hangoztatta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

A miniszterelnök a szabadtéri színpad előtt összegyűlt többezres hallgatóság előtt a jubileumához érkezett Tusványos egyik alapítójaként és állandó résztvevőjeként, nemzedéke küldetését elemezve a rendszerváltás óta eltelt három évtizedről vont mérleget és a következő 15 év feladatait vázolta.

A diákévek idején, majd az 1989 és 1991 közötti időszakban a rendszerváltó nemzedéknek az volt a feladata, hogy kivívják az ország függetlenségét és szabadságát. 1990 és 1994 között következett az első, “liberális rendszerváltás”, a tőkés piacgazdaság, illetve egy demokratikus jogi és politikai intézményrendszer felépítése. Később, 1994 és 2010 között a szocialista rendszer és internacionalista segítőik visszatért utódcsapatait kellett legyőzniük – sorolta.

A második, “nemzeti rendszerváltás” tervrajza a 2006 és 2010 közötti években készült el, majd be kellett vezetni, ki kellett építeni az új, közösségelvű nemzeti rendszert, az ehhez szükséges politikai győzelmet – a kétharmadot – ki kellett vívni.

Orbán Viktor úgy értékelte, az általa képviselt politikai nemzedéknek a most következő 15 évben jön el a “fő műsorideje”, amikor a legfontosabb dolgokat teszi meg.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elmúlt harminc évben rájöttek arra, hogy nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem “az időben benne” a saját életünknek kell értelmet adni. Hozzátette: ez nem csak egyénenként, hanem nemzedékenként is igaz, a nemzedékük életének kell értelmet adni.

Rámutatott: nemzedékük történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére. Ez igazságtalanul nehéz küzdelem volt eddig is, és igazságtalanul nehéz küzdelem lesz ezután is – mondta.

Úgy értékelte: a magyar nemzet ma birtokában van azoknak a politikai, gazdasági képességeknek, és hamarosan birtokában lesz azoknak a fizikai képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, és amelyek segítségével független tud maradni.

A magyar kormányfő előadásában kiemelte: az ország önrendelkezését visszaszerezték, a Nemzetközi Valutalap “hazament”, Brüsszellel sikeresen vívták meg küzdelmüket és a határokat is megvédték a migrációval szemben.

“Magyarország ma bíztató pályán van, rendezett pénzügyek, csökkenő adósság, erős növekedés, emelkedő bérek, izmosodó kis- és középvállalatok, gyarapodó családok és lendületes nemzetépítés” – mutatott rá.

Orbán Viktor szerint Magyarország biztató pályán maradását nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély, ezeket a támadásokat kell elhárítani.

Kijelentette: bonyolult manőverek eredményeképpen sikerült megakadályozni, hogy Soros György embere kerüljön az Európai Bizottság (EB) élére, és azt, hogy ideológiai gerillákat helyezzenek fontos európai tisztségekbe.

A miniszterelnök szerint az EB-nek ezután a szerződések őreként kell viselkednie. “Abba kell hagynia a politikai aktivizmust. Nem politikai testület, nem dolga, hogy programja legyen, nem dolga, hogy politikai támadásokat intézzen a tagállamokkal szemben” – jelentette ki. Az irányt meghatározó, stratégiai döntéseket a választott miniszterelnökökből álló Európai Tanács hozza meg – szögezte le.

Rámutatott: az EU-ban ki kell javítani az elmúlt öt évben – főleg a migráció, és a gazdaság területén – elkövetett hibákat. Orbán Viktor szerint az EB-nek ki kell vonulnia a migráció témaköréből és a schengeni övezethez tartozó tagállamok belügyminisztereiből létrehozandó tanácsnak kell átvennie a migrációval kapcsolatos összes jogkört és teendőt.

Gazdasági téren a miniszterelnök szerint fel kell hagyni az európai szocializmus építésével és vissza kell térni a versenyképes európai gazdaság eszményéhez. Támogatni kell a sikeres gazdaságokat, el kell vetni a munka nélküli alapjövedelem európai szintre emelt gondolatát, helyette munkahelyek kellenek és adócsökkentést kell mindenütt bevezetni, a bürokratikus szabályokat le kell építeni és a megszorításos politika helyett a beruházásokat és a munkahelyteremtést kell ösztönözni.

Orbán Viktor elmondta: ha a jövő év tavaszán beigazolódik az európai gazdaság kilátásaira tett helyzetértékelésünk, 2020 tavaszán Magyarországon egy második gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség, ősszel pedig egy harmadikra is. Az akcióterveknek a versenyképességet kell javítaniuk – tette hozzá.

Közölte: a nyugat-európai országoknál nem úgy fejlődik a gazdaság, nem olyan a növekedés, mint amilyet szeretnénk. Magyarországnak ezért a legfontosabb egy új útvonal tervezése 2020-2021-re, és az a cél, hogy a külső rossz hatásokat képesek legyünk minimalizálni, a belső erőforrásokat pedig mozgósítani – magyarázta.

A miniszterelnök a közeljövőről szólva kitért rá: Magyarországnak lesznek csatái jogállamisági kérdésekben is, “ide jó idegek kellenek” azért, hogy “ne nevessük el magunkat”, és ezzel “ne sértsük meg partnereinket”. A finn soros EU-elnökségre utalva azt mondta: az előttünk álló időben “finn barátainkkal” fogjuk értékelni a magyar jogállamiság helyzetét, miközben Finnországban nincs alkotmánybíróság, az alkotmány védelmét egy parlamenti bizottság látja el, az Akadémia pedig az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll.

További fontos kérdésnek nevezte, hogy mi történik a Fidesz és a KDNP tagságával az Európai Néppártban (EPP). Ehhez egyelőre várni kell, hogy az EPP-ben tisztuljon a helyzet, a néppárt eldöntse, milyen jövőt szán magának, és erre az EPP őszi kongresszusán kerülhet sor – vélekedett.

Rámutatott: a nemzetközi közvélekedés szerint a világban liberális demokráciáknak kell működniük, ezeknek egyfajta liberális internacionalizmust kel megvalósítaniuk, ebből egy liberális birodalomnak kell “kikerekednie”, az EU pedig nem más, mint ennek a megtestesülése. Nyilvánvaló, hogy ami Magyarországon történik, az valami más – szögezte le.

Szerinte ennek megértéséhez fel kell idézni a 2010-ben megörökölt állapotokat. Elmondta: Magyarország terheinek túlnyomó részét akkor az aktív népesség kevesebb mint fele hordozta, 3,6 millió ember dolgozott és 1,8 millió ember fizetett adót, ami “az öngyilkosság hosszú és kényelmetlen formája”. Ezzel szemben ma 4,5 millióan dolgoznak és mind fizet adót – fűzte hozzá. A megörökölt problémák közé sorolta a kilátástalan adóssághelyzetet, a kulturális identitás hanyatlását: a nemzethez tartozás tudata eltűnőben volt, a határon túl élő magyar közösségek nem tudnak ellenállni a rájuk nehezedő asszimilációs nyomásnak, a szuverenitás védelmét szolgáló képességek – rendőrség, hadsereg – leépültek.

Amikor 2010-ben arra kellett felelni, hogy a megörökölt problémák megoldása elképzelhető-e a liberális demokrácia keretein belül, azt válaszolták, hogy ezeken a kereteken belül nincs jó válasz, mást kell létrehozni. Úgy ítélték meg: fenn kell tartani a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményeket, de a társadalmi szerveződés módját meg kell változtatni, vagyis “demokrácia igen, liberalizmus nem”.

“Újragondoltuk, új elvi alapokra helyzetük a közösség és az egyén egymáshoz való viszonyát” – mutatott rá.

A kormányfő kifejtette: a liberális rendszerben egyének egymással versengő halmaza a társadalom, nincs nemzet, legfeljebb politikai nemzet. Ehhez képest az illiberális vagy nemzeti nézőpont szerint a nemzet történetileg és kulturálisan meghatározott közösség, amelynek tagjait védelmezni kell, fel kell készíteni a világban való közös helytállásra és az az egyéni teljesítmény érdemel elsősorban elismerést, amely a közösség javát is szolgálja – sorolta. Hozzátette: az illiberális vagy nemzeti rendszerben az elismerésre méltó teljesítmény nem magánügy, ilyen például az öngondoskodás, a munka, a saját egzisztencia megteremtése, az adófizetés, a családalapítás, a gyermeknevelés, valamint a nemzeti önreflexióban való részvétel.

Megállapította: Magyarországon mára létrejött egy illiberális állam és egy valódi államelméleti, politikaelméleti modell, egy sajátos keresztény-demokrata állam.

“A liberális szabadságfelfogás szerint csak akkor lehetsz szabad, ha megszabadulsz mindentől, ami valahová tartozóvá tesz téged, a határoktól, a múlttól, a nyelvtől, a vallástól és a hagyománytól” – fogalmazott a kormányfő. Ennek antitéziseként az illiberális gondolkodásmód szerint az egyén szabadságra való hivatkozása nem írhatja felül a közösség érdekeit – tette hozzá. Kijelentette: illiberális az, aki védi a határait, védi a nemzeti kultúráját és elutasítja a külső beavatkozást és a birodalomépítési kísérleteket.

A miniszterelnök szerint a liberálisok azért gyűlölik az illiberálisokat, mert kizárólagosságra épülő, birodalmi gondolkodásmód vezérli őket. “Kis makacsság sem tűrhető meg. Mert ha van kis makacsság, amely bemutatja, hogy másfajta közösségszervezés is létezhet, akkor az egyetemes üdvözülésről mondott tan az hamis. És ha Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Olaszország és Csehország mégis ragaszkodnak a saját fölfogásukhoz, ez elviselhetetlen, tűrhetetlen, ezeket gyűlölni kell, mert az egyetemes emberi jóval állnak szemben ” – ironizált a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az illiberális politika értelme nem más, mint a keresztény szabadság, a keresztény szabadságért dolgozó politika pedig arra törekszik, hogy megvédjen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek. Kijelentette: “az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal, mert Magyarországot csak így tudjuk megerősíteni”. Megjegyezte: “a pálya ugyan feléjük lejt, de a mi oldalunkon van az, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatunk össze”.

Úgy vélte: igenis lehetséges, hogy egy tízmilliós ország az EU-ban a liberális korszellem idején kimásszon az adóssághegy alól, helyreállítsa gazdasági szuverenitását, gyorsabban fejlődjék, mint a liberális demokráciák, sikeresen elutasítsa a migrációt, védelem alá helyezze a családot, hogy megvédje a keresztény kultúráját, hogy nemzetegyesítést, és nemzetépítést hirdessen, hogy megteremtse a keresztény szabadság rendjét, mindezt teljes nemzetközi ellenszélben túlélje, sőt sikerre vigye. Mindehhez azonban bátor kiállás és összetartás szükséges, miként Tusványos idei jelmondata, az “Egy a tábor” mondja – zárta előadását a miniszterelnök.

Az előadást követő fórumon a közönség kérdéseire válaszolva Orbán Viktor “vacak, ócska politikának” nevezte azt a viselkedést, amely Brüsszelben ahelyett, hogy segítené a magyarok boldogulását, abban leli örömét, hogy elgáncsolja a magyar jelölteket az Európai Parlamentben.

A magyar kormányfő utalt az előző évi magyarországi országgyűlési, majd az idei EP-választások eredményeire és kitért arra, hogy október 13-án önkormányzati választások lesznek Magyarországon. Orbán Viktor azt kérte, merítsenek erőt abból, amit maguk mögött hagytak.

(MTI / MTI fotó: Koszticsák Szilárd)

Újon hátvéd lehet az Egis Körmend karmestere

Az Egis Körmend hivatalos oldalán számolt be legújabb igazolásáról, az amerikai Kerwin Roach személyében.

Az egyes és kettes poszton is bevethető kosaras elfogadta az Egis Körmend ajánlatát, így egyetemi évei után piros-feketében kezdi el felnőtt pályafutását.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Kerwin Roach Körmenden kezdi meg profi karrierjét

Az 1996. október 24-én született, 193 centiméter magas, 82 kilogramm súlyú amerikai fiatalember egyetemi éveit az University of Texas csapatában töltötte, ahol felhívta magára a játékot szeretők figyelmét. Már első évében beválasztották a Big 12 torna legjobb újonc ötösébe is. Az egyes és kettes poszton is bevethető kosaras elfogadta az Egis Körmend ajánlatát, így egyetemi évei után piros-feketében kezdi el felnőtt pályafutását.

Az elmúlt évben ő volt az egyik legatletikusabb játékos az egyetemén, ahol utolsó szezonjában 15.1 pontot, 4.4 lepattanót és 3.3 gólpasszt átlagolt. A róla kapott információk alapján azt várjuk, hogy a triplák értékesítése és a zsákolások mellett a stabil védekezés lehet az igazi erőssége.

Kerwin Roach legutóbbi szezonjának emlékezetes pillanatai:

(bckormend.hu)

Oldalak