9900.hu - Hírek Körmend és környékéről

Feliratkozás 9900.hu - Hírek Körmend és környékéről hírcsatorna csatornájára
Hírek Körmend és környékéről
Webcím: https://9900.hu
Frissítve: 8 perc 20 másodperc

Megoldották a lakóházakat is veszélyeztető csapadékvíz elvezetését Körmenden

sze, 2019-07-17 04:01

Csaknem 200 millió forintot fordítottak a csapadékvíz biztonságos elvezetésére Körmend észak-keleti városrészében – közölte a polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.

Molnár Dániel elmondta: a szélsőséges időjárás miatt a városrészben egyre nagyobb gondot okozott a csapadékvíz elvezetése, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esővíz gyakran a lakóingatlanokat is veszélyeztette.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázati forrásból csaknem 15 kilométeres szakaszon sikerült megoldani a csapadékvíz biztonságos kezelését, gyűjtését és elvezetését.

A projekt 22 utcát érintett, a zöldterületi nyílt árkok visszaállításával, az átereszek, kapubejárók átépítésével jól működő, a felesleges vizet elvezető rendszert alakítottak ki.

(MTI)

Filipovic Stefan az Egis Körmend új játékosa

sze, 2019-07-17 00:01
Filipovic Stefan

Az Egis Körmend kosárlabda csapata honlapján jelentette be, hogy hároméves megállapodást kötött a korosztályos válogatott Filipovic Stefannal.

A 21 éves, 4-es és 5-ös poszton is bevethető, 208 cm magas játékos az előző szezonban a Serco TF-Budapest együttesében szerepelt.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

Korosztályos válogatott center igazolt az Egis Körmendhez

Tájékoztatjuk szurkolóinkat és a közvéleményt, hogy klubunk megállapodást kötött Filipovic Stefannal, így az 1998-ban született, 4-es és 5-ös poszton is használható, 208 centiméter magas játékos az Egis Körmend kosarasaként folytatja pályafutását. A játékos szereplését régóta figyelemmel követte klubunk és már egy éve is szóba került a szerződtetése, de ezt akkor még nem követte egyesség. Most 3 évre állapodtunk meg az utánpótlás válogatottban is szerepelt játékossal, aki a Serco TF – Budapest együttesétől igazol hozzánk és elmondása szerint rendkívül boldog, hogy egy ilyen nagy múltú csapatnál kezdheti meg tényleges felnőtt élvonalbeli karrierjét. Mint mondta, mindent megtesz azért, hogy csapatunk hasznos tagjává tudjon válni. Jelenleg Belgrádban tartózkodik, céljai érdekében egyéni edzéseken és képzéseken vesz részt elismert szakemberek irányításával, majd a felkészülés kezdetén természetesen csatlakozik csapatunkhoz.

(9900.hu, bckormend.hu)

A Körmendi Rendőrkapitányság szemtanúk jelentkezését várja

p, 2019-07-12 13:39

A múlt héten részegen okozott balesetet Hegyhátsálnál egy osztrák autós. A balesetben két személy súlyos, három személy könnyű sérülést szenvedett.

A rendőrség most a lakosság segítségét kéri, szemtanúkat keres.

A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 18030/356/2019. bűnügyi számon eljárást folytat súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2019. július 6-án 5 óra 10 perckor egy férfi az általa vezetett magyar hatósági jelzésű személygépkocsival közlekedett a 76-os számú főúton, Hegyhátsál település felől Zalaegerszeg irányába. Haladása során a 76+420 kilométerszelvényében észlelte, hogy a vele szemben közlekedő, osztrák hatósági jelzésű, szürke színű Audi típusú személygépkocsi áttért az ő forgalmi sávjába. A magyar hatósági jelzésű gépjármű vezetője ekkor vészfékezett, amelynek következtében áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba és érintőlegesen összeütközött a már saját forgalmi sávjába visszatérő Audi bal oldalával. A baleset következtében az előzetes orvosi vélemény alapján két személy súlyos, három személy könnyű sérülést szenvedett.

A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a hatóság kéri azoknak – elsősorban egy sárga színű, Renault típusú személygépkocsi vezetőjének – a jelentkezését, akik a baleset idején Körmend felől Zalaegerszeg irányába közlekedtek a 76-os főúton, és az Audi típusú személygépkocsi közlekedésével, vagy a balesettel kapcsolatban érdemleges információval rendelkeznek.

A Körmendi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a balesetet látta, vagy annak körülményeivel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 06/94/414-040-es telefonszámot, vagy névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a „Telefontanú” ingyenesen hívható, 06/80/555-111-es zöld számán, vagy a 112-es központi segélyhívószámon!

Segítségüket köszönjük!

(9900.hu, police.hu)

Folytassuk Körmendért! – Bemutatták a Fidesz-KDNP körmendi képviselőjelöltjeit

cs, 2019-07-11 18:05

Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében mutatták be a Fidesz-KDNP polgári szövetség körmendi képviselőjelöltjeit.

Az már a múlt héten napvilágot látott, hogy a körmendi polgári szövetség polgármesterjelöltje idén is Bebes István, a város mostani polgármestere lesz.

A mai sajtótájékoztatón pedig teljes lett a jelölti névsor, bemutatták a polgári szövetség képviselőjelöltjeit. Az öt évvel ezelőtti csapathoz képest két helyen történt változás, visszatér a közéletbe Dr. Szabó Barna, valamint egy ifjú jelöltet is köszönthettünk, Belencsák István személyében, a körmendi Fidelitas elnökét.

Bebes István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

Rengeteg munka és feladat vár még ránk, melyet legjobb tudásunk szerint fogunk elvégezni. Csak és kizárólag olyan terveket fogunk a körmendi polgárok elé tárni, melyek reális alapokon nyugszanak, megvalósíthatóak, és nem veszélyeztetik a város működését.

A Fidesz-KDNP polgári szövetség körmendi jelöltjeit:

Polgármester: Bebes István
1.vk.: Tóth Gábor
2.vk.: Dr. Szabó Barna
3.vk.: Geosics László
4.vk.: Czvitkovics Gyula
5.vk.: Belencsák István
6.vk.: Faragó Gábor
7.vk.: Dr. Hadnagy Ádám
8.vk.: Csák Tamás

(9900.hu)

Hanga Ádám szerződést hosszabbított a Barcelonánál

k, 2019-07-09 17:27

Szerződést hosszabbított a Barcelona kosárlabdacsapatánál Hanga Ádám.

A 30 éves, magyar válogatott játékos eredeti kontraktusa 2020. június 30-án járt volna le, de a felek megállapodtak az együttműködés folytatásában. Az új szerződés 2022-ig szól, további egyéves opcióval – olvasható a katalán klub honlapján.

Hanga 2017 nyarán érkezett a Barcelonához, azóta két spanyol kupát nyert a csapattal, melynek színeiben eddig összesen 131 mérkőzésen lépett pályára a spanyol bajnokságban és kupában, valamint az Euroligában. A Barcelona hivatalos oldala kiemeli, hogy a magyar játékos 9,9-es átlagával a csapat második legeredményesebbje volt a legutóbbi bajnoki idényben, 8,8-cal pedig a harmadik az Euroligában.

(MTI / MTI archív fotó)

Bebes István a Fidesz polgármester-jelöltje Körmenden

p, 2019-07-05 07:00

Aláírták az együttműködési megállapodást a Fidesz szövetséges szervezeteinek vezetőivel

A Fidesz körmendi szervezete – június végén megtartott csoportülésén hozott döntése alapján – Bebes Istvánt indítja a 2019-es őszi önkormányzati választáson – jelentette be a helyi szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján a Batthyány Örökségközpontban.

Az esemény keretein belül aláírásra került egy együttműködési megállapodás a Fidesz Körmendi Szervezete, a Kereszténydemokrata Néppárt Körmendi Alapszervezete, a helyi Fidelitas, a MAGOSZ Vas Megyei Szervezete, a Polgári Összefogás Körmendért Egyesület, valamint a Nyugdíjas Polgári Egyesület Körmendi Szervezete között. A szándéknyilatkozatban a felek rögzítették, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon teljes mértékben együttműködnek.

Először is hadd köszönjem a meg a hat együttműködő partnernek, hogy a mai napon itt ülhetünk a sajtótájékoztatón. A közös munka mindig fontos az emberek életében, így van ez Körmend esetében is. Az elmúlt éveknek a munkája bebizonyította, hogy amikor összefogásban próbáljuk meg vinni az ügyeket előre, akkor mindig jó eredményeket tudunk elérni. Ezért fontos számunkra, hogy a Fidesz körmendi alapszervezetének egyhangú döntése megszületett a jövő szempontjából, a másik pedig az, hogy az itt levő szervezetek is együttműködésükről biztosítottak bennünket. Ez az együttműködés nem új keletű, hisz már másfél évtizede működik. – mondta Bebes István polgármester-jelölt.

Bebes István teljes beszéde itt meghallgatható:

https://9900.hu/wp-content/uploads/2019/07/2019-07-04-bebes-istvan-pm-jelolt-bemutato.mp3

(9900.hu)

Férfi kosárlabda Bajnokok Ligája – Román ellenféllel kezd a Falco KC Szombathely

cs, 2019-07-04 12:09

A magyar bajnok Szombathely a román CSM CSU Oradea csapatával találkozik a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája-selejtező első körében.

A sorozat honlapja szerint a csütörtöki sorsoláson a Falco nem volt kiemelt, így a párharc első összecsapásán, szeptember 17-én otthon lép pályára. A nagyváradi visszavágót három nappal később játsszák.

A sorsoláson az is eldőlt, hogy a szombathelyiek továbbjutás esetén a második fordulóban a lett Ventspilsszel mérkőzhetnek meg szeptember 26-án, illetve 29-én. Az első mérkőzésen szintén a Falco lesz a házigazda.

A 32 csapatos főtáblára jutáshoz két párharcot kell sikerrel vennie a szombathelyi együttesnek.

A Basketball Champions League hivatalos oldalának tájékoztatása alapján a lebonyolítás az alábbiak szerint zajlik:

1. selejtező forduló

Mérkőzés #1: Inter Bratislava (SVK) v Fribourg Olympic (SUI)
Mérkőzés #2: Karhu Basket Kauhajoki (FIN) v Tsmoki-Minsk (BLR)
Mérkőzés #3: Södertälje Kings (SWE) v Balkan Botevgrad (BUL)
Mérkőzés #4: Kapfenberg Bulls (AUT) v Kyiv-Basket (UKR)
Mérkőzés #5: Falco KC Szombathely (HUN) v CSM CSU Oradea (ROU)
Mérkőzés #6: Z-Mobile Prishtina (KOS) v Legia Warszawa (POL)
Mérkőzés #7: SL Benfica (POR) v Donar Groningen (NED)
Mérkőzés #8: Keravnos (CYP) v Bakken Bears (DEN)

A mérkőzéseket szeptember 17-én és 20-án játsszák.

2. selejtező forduló

Mérkőzés #9: Mérkőzés #8 győztese (Keravnos/Bakken Bears) v Lietkabelis (LTU)
Mérkőzés #10: Mérkőzés #7 győztese (SL Benfica/Donar Groningen) v Mornar Bar (MNE)
Mérkőzés #11: Mérkőzés #2 győztese (Karhu Basket Kauhajoki/Tsmoki-Minsk) v Polski Cukier Torun (POL)
Mérkőzés #12: Mérkőzés #5 győztese (Falco KC Szombathely/CSM CSU Oradea) v Ventspils (LAT)
Mérkőzés #13: Mérkőzés #3 győztese (Södertälje Kings/Balkan Botevgrad) v Telenet Giants Antwerp (BEL)
Mérkőzés #14: Mérkőzés #4 győztese (Kapfenberg Bulls/Kyiv-Basket) v San Pablo Burgos (ESP)
Mérkőzés #15: Mérkőzés #6 győztese (Z-Mobile Prishtina/Legia Warszawa) v Nizhny Novgorod (RUS)
Mérkőzés #16: Mérkőzés #1 győztese (Inter Bratislava/Fribourg Olympic) v Telekom Baskets Bonn (GER)

A mérkőzéseket szeptember 26-án és 29-én játsszák.

Csoportkör (ABC sorrendben a csapatok):

A csoport: BAXI Manresa (ESP), Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA), Filou Oostende (BEL), SIG Strasbourg (FRA), Turk Telekom (TUR), UNET Holon (ISR), Mérkőzés #9 győztese (Keravnos/Bakken Bears/Lietkabelis), Mérkőzés #11 győztese (Karhu Basket Kauhajoki/Tsmoki-Minsk/Polski Cukier Torun).

B csoport: AEK (GRE), Anwil Wloclawek (POL), Bandirma BK (TUR), Elan Béarnais Pau-Lacq-Orthez (FRA), Hapoel Bank Yahav Jerusalem (ISR), RASTA Vechta (GER), Mérkőzés #13 győztese (Södertälje Kings/Balkan Botevgrad/Telenet Giants Antwerp), Mérkőzés #14 győztese (Kapfenberg Bulls/Kyiv-Basket/San Pablo Burgos).

C csoport: Brose Bamberg (GER), CEZ Nymburk (CZE), Gaziantep (TUR), Iberostar Tenerife (ESP), Peristeri Vikos Cola (GRE), VEF Riga (LAT), Mérkőzés #10 győztese (SL Benfica/Donar Groningen/Mornar Bar), Mérkőzés #15 győztese (Z-Mobile Prishtina/Legia Warszawa/Nizhny Novgorod).

D csoport: Basket Zaragoza (ESP), Besiktas Sompo Japan (TUR), Happy Casa Brindisi (ITA), JDA Dijon (FRA), Neptunas Klaipeda (LTU), PAOK (GRE), Mérkőzés #12 győztese (Falco KC Szombathely/CSM CSU Oradea/Ventspils), Mérkőzés #16 győztese (Inter Bratislava/Fribourg Olympic/Telekom Baskets Bonn).

A csoportkörre a csapatokat négy nyolcas csoportba sorsolták, ahol az első mérkőzést október 15-én játsszák. A csoportok első négy helyezettje továbbjut a rájátszásba.

#td_uid_1_5d2052a66c083 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://9900.hu/wp-content/uploads/2019/07/2019-07-04-basketball-bl-falco-kc-selejtezo-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #td_uid_1_5d2052a66c083 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://9900.hu/wp-content/uploads/2019/07/2019-07-04-basketball-bl-falco-kc-csoportkor-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } A sorsolás 1 a 2

(9900.hu, MTI, Basketball Champions League)

Szombaton átadták Ikerváron a felújított óvodát

h, 2019-07-01 15:50

Szélünnep, óvodaátadó és születésnap

Szombaton tartották a 29. Ikervári Napokat, melynek keretében átadták a felújított Ikervári Mesevár Óvodát.

Az önkormányzat 2015-ben pályázott felújításra, az elnyert 50 millió forintos támogatás elköltését nehezítette az elhúzódó közbeszerzési eljárás.

Örömteli, hogy a kivitelezési munkálatok befejezése után megújult a külső homlokzati szigetelés, korszerűsödött a fűtési rendszer, az elektromos hálózat és a világítás is. Lecserélték a tető héjazatát, telepítettek egy napelemes rendszert, felújítottak egy vizesblokkot is.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos avatóbeszédében elmondta:

A települések vezetői akkor lehetnek igazán elégedettek, ha fel tudják mutatni, hogy iskolájuk életképes, ehhez azonban tele kell, hogy legyenek az óvodák is. Ikervár jövője is ezen múlik. Ezt segíti az a soha nem látott családtámogatási rendszer, amit a kormány elindított. Az ikervári óvodafejlesztéssel korszerűsített fűtési rendszer nemcsak az egészséget óvja, és a közérzetet javítja, de jelentős összeget meg is spórol az önkormányzatnak, az így felszabadult forrást pedig különböző közösségi eseményekre lehet majd fordítani.

(9900.hu)

Életbe lépett a családvédelmi akcióterv négy pontja

h, 2019-07-01 14:14

Elindult a családvédelmi akcióterv hétfőn, már lehet igényelni a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy az akcióterv két másik pontja, a legalább négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek.

Az államtitkár a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatásról elmondta, a – kölcsönként induló – támogatás olyan fiatal házaspároknak szól, akik gyereket szeretnének.

Feltétele, hogy a feleség 41 évnél fiatalabb legyen, a házaspár egyik tagja pedig legalább hároméves biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen, ez akár lehet felsőoktatásban eltöltött idő is – mondta, hozzátéve, az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni, ha pedig az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot, akkor ingyenes lesz a támogatáshoz szükséges TB-igazolás igénylése.

A hitel törlesztését az első gyerek érkezésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál további három évre ismét felfüggesztik és elengedik a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig jóváírják a még teljes fennálló tőketartozást – ismertette a részleteket Novák Katalin.

Mint mondta, azért tartották fontosnak a támogatás bevezetését, hogy a fiatal házasokat segítsék az önálló egzisztencia megteremtésében. Hasonló támogatás a világon máshol nincs, így ez “hungarikum” – fűzte hozzá.

Közölte, annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket. Az eredeti szabályozás szerint a szerződés megkötése után született gyerek jogosította volna fel a szülőket a támogatásra, ezt azonban módosították, így már a kérelem benyújtását követően születő gyerekek után is igényelhető (de legkésőbb július 31-ig), valamint a júliusban születő gyerekek esetén a születés után is be lehet nyújtani a kérelmeket.

Gondoltak továbbá azokra is, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján még rajta vannak annak ellenére, hogy már visszafizették minden tartozásukat, ilyenkor ugyanis még egy évig a listán maradnak az emberek “passzív státuszú rossz adósként”. Az eredeti szabályozás őket kizárta volna a babaváró támogatásból, azonban ezen is könnyítettek, így ők is igényelhetik – mondta el Novák Katalin.

Az államtitkár ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalását is a támogatással kapcsolatban: eszerint az adósságfék külön szabályai nem vonatkoznak rá, így nem ajánlják a kereskedelmi bankoknak, hogy magasabb jövedelemhez kössék a támogatás igénylését. Ez praktikusan annyit jelent, hogy elég, ha az egyik szülő minimálbért keres, mert így is törleszteni tudják a havi legfeljebb 50 ezer forintos részletet.

Az MNB állásfoglalása szerint továbbá a támogatást 75 százalékban önerőként is fel lehet használni hitelfelvételkor, és hitelkiváltásra is használható – tette hozzá.

Szintén hétfőtől igényelhetik a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatást, ha már legalább három gyereket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját. A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A feltételeken annyit könnyítettek, hogy legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, és maximum kétezer kilométert futott tesztautó is vásárolható a támogatással, az MNB állásfoglalása szerint pedig teljes egészében fel lehet használni önerőként, ha hitelre is szükségük van az autóvásárláskor – mondta el Novák Katalin.

Hozzátette, a támogatást az államkincstáron vagy a kormányablakokon keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak.

Szintén igényelhető már a csok-támogatás mellé felvehető kamattámogatott, garantáltan három százalék alatti kamatozású kölcsön ugyanakkora összegben, mint az új ingatlanoknál, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, három gyereknél pedig 15 millió forint értékben – közölte az államtitkár. Hozzátette, hogy ezzel együtt megszűnik a csokkal vásárolt használt ingatlanok esetén a 35 millió forintos értékhatár.

Kibővült továbbá a jelzáloghitel-elengedési program: a második gyerek érkezésekor a fennálló tartozásból egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyereknél pedig 1-1 millió forintot engednek el, a kedvezmény azonban nem automatikus, igényelni kell a kormányablakoknál, és felhasználható a csok-kölcsönök esetén is – ismertette Novák Katalin.

Az államtitkár kitért arra is: zajlik a bölcsődefejlesztés, folyamatosan bővítik a férőhelyeket, amíg el nem érik a kitűzött 70 ezres célt, hogy minden család, aki igényli, el tudja helyezni a gyerekét.

Emellett emelik a bölcsődei dolgozók bérét, és növelik a bölcsődék támogatását is, a családi és munkahelyi bölcsődék finanszírozása jelentősen emelkedik jövőre, így a térítési díjuk minden bizonnyal csökken majd – fűzte hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a jövő évi költségvetés a családok költségvetése, támogatásukra még soha nem látott összeg áll rendelkezésre, több mint 2200 milliárd forint.

Bíznak benne, hogy minden párt támogatja majd a jövő évi költségvetést, hogy minél több támogatást tudjanak adni a még gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családoknak – tette hozzá.

(MTI)

Új kezekben a Szombathelyi Haladás

h, 2019-07-01 12:04

Ma délelőtt tartott taggyűlést a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület (Haladás VSE), mely után hivatalos közleményben tudatták, hogy átveszik a Szombathelyi Haladás Kft. (Haladás Kft.) működtetését.

Tekintettel a Haladás Kft. jelenlegi gazdasági helyzetére, illetőleg arra a tényre, hogy az átvevő egy egyesület lenne, az átvétel tervezett jogcíme ajándékozás – fogalmaz a Haladás VSE elnöksége által jóváhagyott szándéknyilatkozat.

A Haladás VSE hivatalos közleménye:

Hosszú bizonytalanság után megoldódhat a Szombathelyi Haladás helyzete. A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület (Haladás VSE) elnöksége, ma délelőtti ülésén, felhatalmazta az egyesület társadalmi elnökét, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a patinás labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. (Haladás Kft.) többségi tulajdonosával, a HALMILL Team Tanácsadó Kft.-vel annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről.

A Haladás VSE a MÁV Haladás Dal- és Önképző Egyesületből kiválva, 1919-ben kezdte meg tevékenységét. A kezdetben működtetett négyről mára tizenháromra bővült a Haladás VSE szakosztályainak a száma, amelyek összesen 800 sportolóval büszkélkedhetnek. A Szombathelyi Haladás labdarúgócsapat megalakulásától kezdve túlnyomórészt az egyesület égisze alatt működött, ahonnan csak 1995-ben vált ki. A centenárium évében szimbolikus jelentőségű az, hogy az egység 24 év után helyreállhat, és a felnőtt labdarúgó-szakosztály visszatérhet az anyaegyesülethez.

A Szombathelyi Haladás gazdasági helyzete az elmúlt időszakban feszítetté vált. A klubot működtető társaságnak az egyesülethez való visszakerülésével a helyzet rendeződhet. „A Haladás VSE az elmúlt években bizonyította, hogy a rendszerszerű működés és a hosszú távú stratégiai tervezés úgy gazdasági, mint sportszakmai szempontból kiemelkedő és fenntartható teljesítményt eredményez” – húzta alá Homlok Zsolt, az egyesület társadalmi elnöke. Homlok Zsolt jelezte, hogy a Szombathelyi Haladás hosszú távon is fenntartható gazdasági működését a Haladás VSE képes és kész biztosítani.

Tekintettel a Haladás Kft. jelenlegi gazdasági helyzetére, illetőleg arra a tényre, hogy az átvevő egy egyesület lenne, az átvétel tervezett jogcíme ajándékozás – fogalmaz a Haladás VSE elnöksége által jóváhagyott szándéknyilatkozat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a tulajdonosoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy „a gazdasági bizonytalanságok rendeződjenek, megoldódjanak, és a társaság hosszú távú működése megalapozott legyen”.

Ennek zálogát a szándéknyilatkozat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, mint tulajdonosnak aktívabb és nagyobb mértékű szerepvállalásában fogalmazza meg. Mint a dokumentum fogalmaz: „Felek … elengedhetetlennek tartják, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata … az általa megszavazott 150 millió forintos támogatásnak a 2020-2021-2022. években nyújtandó … támogatásba történő beszámításától eltekint;  és … a 150 millió forint támogatást feltétel nélkül biztosítja és átutalja, egyúttal a közeljövőben áttekinti a 2020-2021-2022. években nyújtandó további támogatások lehetőségét; és – lehetőségeihez mérten – magas színvonalon támogatja a városi labdarúgást.”

„A Szombathelyi Haladás érték, megmentése kötelesség. A Haladás VSE egyszerre képes összefogni a sportolni vágyó fiatalokat, felnőtteket, profikat, amatőröket. Bízunk benne, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonostársként hozzájárul a futballklub helyzetének konszolidálásához. Ez pártpolitikától független érték, amely egyaránt fontos a városi, megyei és országos sportélet résztvevőinek” – emelte ki Homlok Zsolt, a Haladás VSE társadalmi elnöke.

Hétfőn szurkolói ankét

Értesítjük Tisztelt Szurkolóinkat, hogy a hétfői szurkolói ankét nem a VIP-teremben, hanem a sajtótájékoztatóknak otthont adó konferenciateremben lesz – az időpont pedig 18.15-ra módosult. A konferenciateremben kényelmesen helyet foglalhatnak szurkolóink.

A konferenciaterembe a Bartók Béla körút felől, a sorompónál lehet bejutni, majd egyenesen tovább kell sétálni és a parkolónál balra, a SAJTÓ feliratú bejáraton lehet bejönni.

Szeretettel várunk mindenkit!

https://www.facebook.com/SzombathelyiHaladas/posts/2290052647729808

(9900.hu)

Akár már egy hét múlva kiírhatják az önkormányzati választást

h, 2019-07-01 04:06

Ha az első lehetséges napon, október 6-án lesz az önkormányzati választás, akkor akár egy hét múlva, július 8-án is kiírhatja Áder János köztársasági elnök a voksolást, azt követően pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kitűzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.  

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani.

Öt évvel ezelőtt október második vasárnapján, 12-én tartották a voksolást. 2010-ben és 2006-ban október első vasárnapjára írták ki az önkormányzati választást: 2010-ben október 3-án, 2006-ban október 1-jén volt a voksolás. 2002-ben és 1998-ban a hónap második felében tartották a szavazást: október 20-án, illetve október 18-án. (1990-ben még két fordulóban volt a szavazás, szeptember 30-án és október 14-én, 1994-ben pedig – akkor még nem volt meghatározva, hogy októberben kell lennie a szavazásnak – december 11-én.)

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Vagyis, ha Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi, október 6-i dátumra írja ki a voksolást, akkor július 8-a az első nap, amikor kitűzheti a voksolás időpontját. Október 6-a azonban az aradi vértanúk emléknapja, a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította, így kevéssé valószínű, hogy a köztársasági elnök erre a napra tűzné ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását.

Lehetséges dátum még október 13., 20. és 27., vagyis augusztus 18. az utolsó nap, amikor a köztársasági elnök kiírhatja a választást.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választását az általános önkormányzati választással egy napon kell megtartani, ezt azonban nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki, legkésőbb a szavazást megelőző 75. napon.

A törvény értelmében nem minden településen lesz minden nemzetiségnek választása: nemzetiségi választást ott lehet kiírni, ahol a legutóbbi (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai szerint legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.

Az NVB tehát határozatában majd felsorolja nemzetiségenként azokat a településeket és megyéket, amelyekben a nemzetiség vonatkozásában kitűzi a választást, meghatározza azt is, a voksoláson induló jelölteknek és listáknak hány ajánlásra van szükségük a nyilvántartásba vételhez. Az országos nemzetiségi önkormányzati választást mind a 13 nemzetiség vonatkozásában kitűzi.

Az NVB-nek a 2011-es népszámlálás alapján 2715 települési nemzetiségi választást kell kiírnia, de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol (településnagyságtól függően) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja.

A legtöbb települési választást, 1383-at a roma nemzetiségiek számára írhatják ki, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak. A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban.

Az októberi nemzetiségi választáson egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. A területi és az országos nemzetiségi listákra azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik olyan településen élnek, ahol – mivel nem vallották magukat legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak – a települési választást nem lehet kitűzni.

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választásokkal egy időben a kitűzött 2715 települési nemzetiségi választásból csak 2146 volt megtartható, 569 települési választás elmaradt, mert vagy nem indult legalább annyi jelölt, ahány tagból állt volna a nemzetiségi önkormányzat, vagy pedig egyetlen választópolgár sem szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

(MTI)

V. Németh Zsolt nyitotta meg a XXXIX. Őrségi Vásárt

szo, 2019-06-29 17:42

A térség megválasztott országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) nyitotta meg a XXXIX. Őrségi Vásárt.

A Vásár sajátos atmoszféráját egészen biztosan Őriszentpéter és az Őrség természeti szépségeinek, az itt élők vendégszeretetének és a mindig szívesen visszatérő nagyszerű vendégeinek is köszönheti.

A mai napon elkezdődött vásáron V. Németh Zsolt megnyitó beszédében elmondta, hogy

Ez az a rendezvény, ami hozzátartozik az életünkhöz, az éves körforgáshoz, épp úgy, mint egy születésnap. Szeretjük az állandóságát, a bizonyosságot, azt, hogy kedvenc bőrösünk, késesünk vagy épp a törökmézes minden évben kirakodik, és mi felkereshetjük; szeretjük, hogy visszatérnek kedvenc szereplőink, fellépőink a színpadra. Az Őrségi vásár egyik nagy érdeme ugyanakkor az is, hogy képes új dolgokat bevonzani, és mindig fellelhetünk valami újdonságot: évről évre megjelennek új kézművesek és új szereplők is, szélesedik, színesedik a paletta. Jó ehhez a közösséghez tartozni, jó ide járni, követni a jól bevált hagyományokat. Találkozzunk jövőre is!

(9900.hu)

Fidesz: Gyurcsány kimentette ügyvédjét, miközben tettestársait elítélték

szo, 2019-06-29 11:56

A Fidesz felháborítónak tartja, hogy az “ellenzék élén álló” Gyurcsány Ferenc kimenekítette Czeglédy Csabát a bírósági eljárás alól, akinek a tettestársait eközben elítélték – mondta Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, mindez egyértelműen azt bizonyítja, hogy “Gyurcsány és Gyurcsányné azért bújtatta Czeglédy Csabát a mentelmi joga mögé, hogy falazzanak ügyvédjüknek, eltussolva egy nagyon súlyos korrupciós ügyet”. Erről árulkodik az is, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) az utolsó pillanatban “pakolta fel” Czeglédy Csabát az európai parlamenti (EP-) választási listájának utolsó, mandátumot biztosan nem érő helyére – közölte.

Budai Gyula emlékeztetett, hétfőn a Szegedi Törvényszéken elkezdődött a Human Operator Zrt. ügyének tárgyalása, a bíróság pedig már a héten börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtotta Czeglédy Csaba tettestársait.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás egyértelműen azt igazolja, hogy Czeglédy Csaba és társai több mint hatmilliárd forintot “süllyesztettek el” – mondta a Fidesz képviselője.

“Czeglédy kimentéséhez a teljes ellenzék asszisztált”, ugyanis “példátlan módon”, a bíróság indítványa ellenére, nem függesztették fel a mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottságban – tette hozzá.

Budai Gyula a fentiekre hivatkozva üdvözölte, hogy az Országgyűlés a jövő héten elfogadhatja azt a törvénymódosítást, amely megakadályozza köztörvényes bűnözők mentelmi joggal történő kimenekítését. A szavazásra váró “lex Czeglédy” ugyanis kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént – fejtette ki.

(MTI)

Matthias Zollner marad az Egis Körmend vezetőedzője

p, 2019-06-28 20:01

Az Egis Körmend kosárlabda csapata hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy a német szakember, Matthias Zollner aláírta a következő két szezonra szóló szerződését.

Az Egis Körmend hivatalos közleménye:

(Egis Körmend Facebook oldala)

V. Németh Zsolt: Egy bírálat margójára…

cs, 2019-06-27 19:08

V. Németh Zsolt, a Fidesz-KDNP megválasztott országgyűlési képviselője Facebook oldalán reagált Bana Tibor jobbikos listás képviselő sajtóközlemény-cunamijára:

Bana Tibor egy parlamenti bejutási küszöbbel küzdő párt képviselője, aki a sikertelen Európai Parlamentbe való katapultálás után újra felfedezte Vas megyét.

A partvonalon túlról bírálni könnyű. Jól játszani csak elhívatottan, szakértelemmel lehet.

A képviselői munkámmal természetesen a vasi embereket szolgálom. A családvédelmi akcióterv révén, soha nem látott kormányzati támogatásban részesülnek a vasi családok, és a gazdaságot terhelő adók csökkenek. A választókörzetem településeinek többségében jelenleg is folyamatosan beruházások zajlanak, a csatornázásoktól kezdve az óvodák, iskolák, közösségi terek fejlesztéséig. Az általam is támogatott, a helyben való boldogulást valósan segítő, bizalomra építő, Magyar Falu Program hidat képez az emberek igényei és a kormány elképzelései között.

Ezt a bizalmat jól reprezentálja az a két szám is, amelyet a két párt az Európai Parlamenti választásokon a körzetemben elért:

Fidesz 66,72 %, Jobbik 9,17%.

(9900.hu)

Tovább könnyítette a kormány a babaváró támogatás igénylését

cs, 2019-06-27 17:11

A kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték.

A 10 milliós forintos kedvezményes hitelt alapesetben azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartott tartozásuk. A KHR-ben azonban azokat a korábbi késedelmes tartozókat is nyilvántartják, akik időközben már visszafizették adósságukat, így ők eddig nem kérhették a babaváró támogatást.

A mostani módosítás azonban már lehetővé teszi a korábbi adósoknak is a babaváró támogatás igénylését, ha tartozásukat a kérelem benyújtása előtti egy éven belül rendezték.

A szerdai kormányrendelet egyértelművé teszi a júliusban született gyerekek utáni támogatás igénylését is. E szerint a július 1-je után született gyerekek szülei július 31-éig benyújthatják kérelmüket, és így ezzel egy időben azonnal “felfüggesztődik” a babaváró támogatás kölcsönkénti törlesztése.

Könnyítést jelent továbbá, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején (a 12. hét után) nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is. Az eredeti szabályozás szerint ezt csak a kölcsönszerződés megkötésével egy időben tehették volna meg a szülők. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséig tartó időre sem kell visszamenőleg törlesztést fizetniük a szülőknek.

Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását (későbbi intézményes nevén a babaváró támogatást), a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagymama gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, változik a jelzáloghitelek egy részének átvállalása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

A legfeljebb 10 millió forint összegű, kamatmentes, szabadon felhasználható babaváró támogatást azok a házasok igényelhetik július 1-jétől, ahol a nő 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagjának legalább három éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya van. A törlesztés havi összege legfeljebb 50 ezer forint lehet, továbbá a hiteltörlesztést három évre felfüggesztik már az első gyermek érkezésekor, a második gyereknél újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

(MTI)

Bana szerint a Fidesz semmibe vette a szentgotthárdi érdekeket az Országgyűlésben

cs, 2019-06-27 17:10

Bana Tibor, a Jobbik listáról bekerült országgyűlési képviselője az alábbi két közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

1., A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben a múlt heti költségvetési vitában, melynek során ismertettem az általam benyújtott 42 módosító javaslatot.

Mind a Vas megyei kistelepüléseket, mind megyénk városait érintően fontos célokat jelenítettem meg az Országgyűlésben, melyek az egész megye problémáira rávilágítanak. Városunk, Szentgotthárd érdekében a Közösen Szentgotthárdért Egyesület tagjaival való egyeztetést követően a Hársas-tó fejlesztéséért, a ligeti parkolók helyzetének rendezéséért, az állami utak felújításáért (Hunyadi utca, Füzesi út, Árpád utca és Május 1. út) és bentlakásos idősek otthona létrehozásáért emeltem szót.

Sajnos a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is nagyrészt csomagban és indokolás nélkül szavazták le javaslataimat a fideszesek az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában. A kormánypárti képviselők – V. Németh Zsolttal az élen – semmibe vették a Gotthárdon élők érdekeit, a bentlakásos idősek otthona létrehozását külön szavazásnál is elutasították.

2., A Jobbik alelnökeként és a párt körmendi választókerületi elnökeként Vas megyei, elsősorban a körmendi választókerületet érintő fejlesztéseket szorgalmaztam a Parlamentben a múlt heti költségvetési vitában, melynek során ismertettem az általam benyújtott 42 módosító javaslatot.

Mind a Vas megyei kistelepüléseket, mind megyénk városait érintően fontos célokat jelenítettem meg az Országgyűlésben, melyek az egész megye problémáira rávilágítanak. A megyei útfejlesztések (76-os, 86-os, 87-es) mellett a teljesség igénye nélkül a csákánydoroszlói gátrendszer megépítését, a csepregi Téglagyári út felújítását, a döröskei közösségi tér létrehozását, a felsőmaráci faluház felújítását, a gasztonyi községháza rekonstrukcióját, a harasztifalui orvosi rendelő helyzetének rendezését, a kámi óvoda fejlesztését, a körmendi Bartók lakótelep 5/A és 5/B régóta ígért felújítását, a kőszegi strandfürdő megépítését és vasvári kerékpárút kiépítését szorgalmaztam, valamint a Hársas-tó fejlesztéséért és bentlakásos idősek otthona létrehozásáért emeltem szót Szentgotthárdon.

Sajnos a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is nagyrészt csomagban és indokolás nélkül szavazták le javaslataimat a fideszesek az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában. A kormánypárti képviselők – V. Németh Zsolttal az élen – semmibe vették a Vas megyében élők érdekeit, a szentgotthárdi bentlakásos idősek otthona létrehozását külön szavazásnál is elutasították.

Bana Tibor szentgotthárdi országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke és körmendi választókerületi elnöke

A Human Operator Zrt. ügyének négy vádlottjáról hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék

sze, 2019-06-26 14:41

A Human Operator Zrt. ügyének négy vádlottjáról hozott – hármuk esetében jogerős – ítéletet szerdán a Szegedi Törvényszék.

A döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég egy munkatársát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A bűnössége beismeréséről és a büntetésről az ügyészséggel megállapodást kötő szombathelyi nőt a bíróság három év és három hónap börtönbüntetéssel sújtotta, kimondva, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottal szemben 3,4 millió forintra vagyonelkobzást is elrendeltek.

Az ítélet szerint a Human Operator Zrt. munkatársaként dolgozó vádlott az adóbevallások készítésében vett részt. Ő nyújtotta be az adóhatósághoz a közvetve a cég alvállalkozóiként tevékenykedő iskolaszövetkezetek nevében a személyijövedelemadó-bevallásokat is. Ezzel segítséget nyújtott ahhoz, hogy a bűnszervezet 3,254 milliárd forint áfát, valamint 2,960 milliárd forint személyi jövedelemadót, járulékot és más közterhet ne fizessen be.

A per egy makói iskolaszövetkezetet vezető vádlottját ugyanezekben a bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság. Az egyezséget kötő férfi másfél év börtönt kapott, és őt is kizárták a feltételes szabadság lehetőségéből. Az ítélet szerint tevékenységével 989 millió forint áfa, valamint 629 millió forint foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó és járulék be nem fizetéséhez nyújtott segítséget.

Egy másik iskolaszövetkezet szegedi vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt marasztalta el a bíróság. A férfi két év börtönt kapott, a büntetés fele részének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható, emellett három évre eltiltották a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, és 10 millió forintra vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben. A vádlott a szövetkezet vezetőjeként 233 millió forint áfa és 136 millió forint jövedelemadó befizetésének elkerüléséhez nyújtott segítséget.

A Human Operator Zrt.-vel kapcsolatban álló utolsó iskolaszövetkezet vezetője az előkészítő ülés első napján jelentette be, hogy beismerő vallomást tesz és lemond tárgyaláshoz való jogáról. A szombathelyi férfit különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a törvényszék. A vádlottal szemben három év börtönt és 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság. A férfi a szabadságvesztés felének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Négy évre eltiltották a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól, és 2,8 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek. Az ítélet szerint 303 millió forint áfa, valamint 500 millió forint foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó és járulék be nem fizetéséhez nyújtott segítséget. A férfi és védője három nap gondolkodási időt kért, így az ítélete még nem jogerős.

Az előkészítő ülés hétfői napján ismertetett vádirat szerint a Human Operator Zrt. részvénytársasággá alakulásától, 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint az egyéb közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az előkészítő ülésen hétfőn három másik vádlott is megerősítette az ügyészséggel kötött egyezséget, de ők – betegségre hivatkozva – szerdán nem jelentek meg a bíróság előtt.

A Human Operator Zrt.-t vezető Czeglédy Csaba eljárásjogi okok miatt nincs a vádlottak között. A politikus a DK európai parlamenti képviselőjelöltjeként mentelmi jog illette meg, ezt a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A választás eredményének jogerős megállapítása után az ügyészség az eljárás folytatását indítványozta, amit azonban a bíróság elutasított. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, de a Szegedi Ítélőtábla erről még nem döntött.

A per előkészítő üléssel szeptember végén folytatódik.

(MTI)

Körmendi Fidesz: Bana Tibor foglalkozzon valódi problémákkal

k, 2019-06-25 18:10

A Fidesz Körmendi szervezete az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Bana Tibor a Parlament költségvetési vitájában ismét elővette a több, mint két éve puffogtatott abszurd és hazug állításait. A Jobbikos képviselő ismételten úgy nyújtott be Körmendet érintő módosító indítványokat a költségvetéshez, hogy arról sehol, semmilyen szinten nem egyeztetett a város vezetésével. Tette mindezt úgy, hogy felszólalása hemzsegett a szándékos csúsztatásoktól és hazugságoktól. Ezt a fajta öncélú és hazug politikai színjátékot szervezetünk teljes mértékben visszautasítja és elfogadhatatlannak tartja. Bana Tibor képviselősége előtt soha korábban nem volt arra példa, hogy országgyűlési képviselők úgy próbáljanak meg Körmendet érintő, jelentős kérdésekről döntést hozni, hogy azt előzetesen nem egyeztették a város vezetőségével.

Elvárható lenne, hogy a képviselő tiszteletben tartsa, hogy nem ő irányítja Körmendet Szentgotthárdról!  Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy a város polgármesterét továbbra is Bebes Istvánnak, a térség országgyűlési képviselőjét pedig V. Németh Zsoltnak hívják, bármennyire is fájdalmas ezt a Jobbiknak elfogadni. Az ilyen és ehhez hasonló pártpolitikai akciók viszont veszélyeztetik a folyamatban lévő fejlesztéseket, és fejlesztési terveket városunkban, és egyetlen célt szolgálnak: elfedni a Jobbik széthullását, és csúfos szereplését az Európai Parlamenti választásokon. Ismételten felszólítjuk tehát a képviselőt, hogy a jövőben tartózkodjon a Körmendnek ártalmas és veszélyes politikai akcióktól!

Fidesz Körmendi Szervezete

Tagadták bűnösségüket a Human Operator Zrt. vezető munkatársai

k, 2019-06-25 13:29

Tagadták bűnösségüket a Human Operator Zrt. kedden meghallgatott vezető munkatársai a cég ügyében indult per előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat.

A hétfőn ismertetett vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint az egyéb közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az ügyben kitűzött előkészítő ülés második napján meghallgatott vádlottak egyike sem akart most vallomást tenni, de egy kivételével jelezték, hogy az előreláthatólag az év végén kezdődő tárgyaláson ezt megteszik majd.

A vádlottak védői közül többen is indítványozták, hogy a bíróság a tárgyaláson hallgassa meg tanúként a céget vezető Czeglédy Csabát, aki eljárásjogi okok miatt nincs a vádlottak között.

Czeglédy Csabát a DK európai parlamenti képviselőjelöltjeként mentelmi jog illette meg, ezt a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A választás eredményének jogerős megállapítása után az ügyészség az eljárás folytatását indítványozta, amit azonban a bíróság elutasított. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett, de a Szegedi Ítélőtábla erről még nem döntött.

A politikus – azért, mert később tanúként szerepelhet az ügyben – hallgatóként sem lehetett jelen a tárgyalóteremben, a bíróság folyosóján azonban nyomon követte az eljárást, és az ülés szüneteiben konzultált az ügyvédekkel és vádlottakkal.

Az ügyvédek több tanú – így a Human Operator Zrt.-vel partneri kapcsolatban álló cégek képviselői, valamint munkát vállaló diákok – meghallgatására is indítványt tettek. Kezdeményezték a nyomozás alatt eljáró könyvszakértő és írásszakértő megidézését is. Ezt utóbbinak a bíróság helyt adott, a tanúk többségének meghallgatásáról később határoz.

A bíróság döntött arról is, hogy elkülöníti egymástól a bűnösségüket tagadó, valamint az ügyészséggel egyezséget kötő, és ennek tényét az előkészítő ülésen megerősítő vádlottak ügyét, így utóbbiak ügyében jogerős ítélet születhet. A bíróság szintén ítéletet hozhat annak a vádlottnak az ügyében, aki az előkészítő ülésen jelezte, hogy beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Az elkülönítést ellenezték a bűnösségüket tagadó vádlottak védői, akik azzal érveltek, hogy az ügy összetettsége és a bűnszervezet vádja miatt csak egységesen bírálhatja el a történteket a törvényszék.

Érveikre reagálva Tóth Tibor tanácsvezető bíró kifejtette, az egyezségek megkötése a beismerő vallomást nem tevő vádlottak ügyében semmilyen jelentőséggel nem bír, mivel az ügyészséggel megállapodó terheltek csak saját bűnösségük kérdésében nyilatkoznak, a tárgyaláson pedig tanúként igazmondási kötelezettség vonatkozik rájuk.

Az előkészítő ülés szerdán az egyezséget kötő vádlottak meghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Oldalak