9900.hu - Hírek Körmend és környékéről

Feliratkozás 9900.hu - Hírek Körmend és környékéről hírcsatorna csatornájára
Hírek Körmend és környékéről
Webcím: https://9900.hu
Frissítve: 1 óra 9 perc

Egy lépésre az elődöntőtől az Egis Körmend

k, 2019-05-21 20:54

Az Egis Körmend kosárlabda csapata nagy csatában egypontos győzelmet aratott a házigazda Soproni KC ellen a férfi kosárlabda NB I negyeddöntőjének második mérkőzésén.

Soproni KC – Egis Körmend
89-90 (31-14, 11-23, 16-30, 31-23)

Sopron. Játékvezetők (MKOSZ ellenőr): Benczur Tamás, Győrffy Pál Attila, Balogh Gyula (Gorka Szabolcs Zsombor)

Soproni KC: Warner 33/21, Lemar 19/6, Supola 7/3, Wiggins 6/3, Gordon 18. Csere: Dénes 2, Molnár M. 4. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Egis Körmend: Bradford 18, Price 9/3, Ferencz 19/15, Hammonds 21/9, Delas 6. Csere: Thames 5, Csorvási 12, Kiss M. -. Vezetőedző: Matthias Zollner

A negyeddöntő állása 2:0 az Egis Körmend javára.

Folytatás pénteken 18:00 órától Körmenden. Amennyiben ezt a mérkőzést is megnyerik a körmendiek, akkor 3-0-ás összesítéssel jutnak az elődöntőbe, ahol a Pécs-Jászberény párharc győztese vár rájuk. Itt a Pécs szintén 2-0-ra vezet.

(9900.hu)

 

 

Szerdán kezdődik a VI. Savaria Filmszemle Szombathelyen

k, 2019-05-21 06:38

Szerdán a versenyfilmek vetítésével kezdődik a VI. Savaria Filmszemle Szombathelyen, amelyre idén 224 alkotást neveztek be a készítők – közölte az MTI-vel a filmszemle főszervezője.

Lovass Tibor tájékoztatása szerint 80 diákfilm, 93 dokumentumfilm, 24 filmetűd és 27 kisjátékfilm közül kell kiválasztania a legjobbakat a neves szakemberekből álló zsűrinek. A benevezett filmek hossza együtt meghaladja a 84 órát, ezért a filmszemlén szereplő alkotások előzsűrizésen estek át.

A zsűri tagja András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer; Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Halmy György rendező, forgatókönyvíró, producer. A díjkiosztó gálát az Agora Filmszínházban tartják péntek délután.

 A filmszemle kísérőrendezvényeként szerdán délelőtt irodalmi séta indul a Kőszegi utcai TIT székháztól Szombathely belvárosában Fűzfa Balázs irodalomtörténész kalauzolásával; csütörtökön délután pedig építészeti sétát tehetnek az érdeklődők Szombathelyen Balogh Péter építész vezetésével.

Ugyancsak csütörtök délután a TIT székházban beszélgetést terveznek a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusaival.

A filmszemle versenyprogramját ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI)

Zalaegerszeg felkerült az autóipar európai térképére

h, 2019-05-20 23:05

Zalaegerszeg felkerült az európai autóipar térképére, a városról úgy beszélnek, mint a következő évtized egyik legfontosabb autóipari fejlesztési, kutatási helyszínéről – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Zalaegerszegi Televíziónak adott interjújában.

A miniszterelnök a ZalaZONE járműipari tesztpálya első ütemének avatása kapcsán arról beszélt, hogy nemcsak mi látjuk magunk előtt ezt a jövőt, de a nagy nemzetközi cégek vezetői, a befektetők, a kutatók, az innovációval foglalkozó szakemberek is, akik már most dolgoznak a tesztpályán, és a jövőben is jelen lesznek itt. “Nemzetközi mércével is komoly ipari központ épült fel” – fogalmazott.

A nyugat-európai országok szerencsések, mert gazdagok és nagy iparvállalataik vannak, a gazdasági fejlődés pedig általában a nagy ipari cégek döntései szerint halad előre. “Mi a rossz oldalán voltunk a vasfüggönynek”, ezért mi mindig szegényebbek voltunk, a cégeink is sokkal kisebbek, ezért, ha csak a cégeink fejlesztésére várunk, sokkal lassabb lenne a fejlődés, akkor ez a tesztpálya sem épült volna meg – emelte ki a kormányfő.

“Ilyenkor jön az állam, amelyik azt mondja (…), hogy nyúljunk bele a gazdaságba a fejlesztés oldaláról, és hozzunk létre valamit, amiről tudjuk, hogy szükség lesz rá, aminek van üzleti jövője”, de kormánydöntés nélkül nem jönne létre. Ezért szánt a kormány 45 milliárd forintot erre a beruházásra – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az építkezés és a kutatási tevékenység egyszerre zajlik, és az első ütem gyakorlatilag önálló beruházásnak tekinthető. Hozzáfűzte, hogy a még formálódó elképzelések szerint egy harmadik fázisa is megvalósul majd ennek a nagyberuházásnak.

A miniszterelnök Zalaegerszeg közössége és a városvezetés pozitív, szorgalmas hozzáállását dicsérte, amivel megragadták a lehetőségét a gazdasági fejlesztéseknek. A zalai megyeszékhelyen néhány év alatt négyezer új munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta 2,5 százalékos, és a város nagyon komoly fejlesztéseket tudott elindítani a Modern Városok Program keretében is – sorolta.

Úgy vélekedett, hogy a város szerves fejlődésen megy keresztül, komoly regionális központ lesz Horvátország, Szlovénia és Ausztria közelségében.

A kormányfő a hétvégén esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban azt mondta: azért kampányol, hogy meggyőzze az embereket arról, “ne tekintsenek erre a választásra úgy, mint egy távoli, messze Európában történő dologra”, mert ez az ő választásuk, ez Magyarországról szól, a magyar emberek üzenetét kell most elküldeni Brüsszelbe. “Nem vagyok annyira optimista, mint a mérések”, mert szép időben az embereket nehezebb bevonni a politikába, de szeretné meggyőzni őket arról, hogy ez egy nagyon fontos választás lesz – fogalmazott.

“Nem mindegy, hogy Európa élén bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetők állnak majd”, nem mindegy, hogy a magyar kormánynak milyen a súlya Brüsszelben, mert a választás a kormányokat is megerősíti, vagy gyengíti. A magyar kormánynak sem mindegy, milyen választási eredmény lesz – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az Európai Tanácsban, ahol a miniszterelnökök vannak, “ott lesz súlya és lesz következménye annak, hogy hogyan döntenek egy-egy országban a választópolgárok”, mert ennek a választásnak az eredményeképpen egy-egy miniszterelnök, egy-egy ország meggyengülhet, vagy megerősödhet. “Nekünk az az érdekünk, hogy mi erősek legyünk Brüsszelben, ehhez pedig kellenek az emberek, kell az ő támogatásuk, a szavazatuk” – zárta a tévéinterjút Orbán Viktor.

(MTI / MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Orbán Viktor: meg kell védeni a biztonságot, tovább kell őrizni az identitást és erősíteni a versenyképességet

h, 2019-05-20 12:20

Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

“Ez a három dolog a magyar észjárás szerint összefügg: az identitásunk és a határaink megvédéséhez hozzátartozik az európai életforma, az európai gazdasági modell és a világ legnagyobb belső, egységes piacának megőrzése is” – fejtette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta továbbá: a pénzügyi és a migrációs válság, valamint a Brexit is arra figyelmeztet, hogy “ha nem figyelünk oda, ha nem választunk megfelelő vezetőket, ha nem hozunk jó döntéseket, ha nem teszünk bátor lépéseket, akkor Európa tartós hanyatlása is bekövetkezhet”.

Reményét fejezte ki, hogy az EP-választás után lesznek olyan vezetői a kontinensnek, akik meg akarják erősíteni a polgárok biztonságát, társadalmi-gazdasági helyzetét és Európa szuverenitását.

A járműipari tesztpályáról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: “a jövő elkezdődött körülöttünk, úgy hívják, digitális gazdaság, Ipar 4.0 (…), ez a beruházás pedig egy első jegy, amelyet megváltottunk ebbe a bizonyos jövőbe”.

Várakozása szerint a zalaegerszegi pályán egy regionális szakmai központ jöhet létre, amelynek a vonzáskörzete az egész régióra kiterjed, sőt európai kisugárzása is lehet. A beruházás forrásait a költségvetés biztosította 45 milliárd forintból, a második fázis pedig a tervek szerint 2020-ig épül meg – tájékoztatott.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma Magyarországon 620 járműipari vállalat van jelen, a világ húsz legmeghatározóbb járműgyártója és járműipari beszállítója közül 15-nek gyára működik az országban.

Nemzeti érdeknek nevezte, hogy ezek a cégek úgy gondoljanak Magyarországra, ahol nemcsak a termelés és az összeszerelés, hanem a fejlesztés területén is versenyelőnyre lehet szert tenni.

Ez sem tűnik elrugaszkodott tervnek – mondta -, hiszen Magyarország ma már jóval több, mint egy összeszerelő műhely, hiszen 10 ezer járműipari fejlesztő mérnök és ugyancsak mintegy 10 ezer telekommunikációs mérnök dolgozik az országban.

A járműipari kutatóhelyek száma 40, amelyek működésére és fejlesztésére ebben az EU-s ciklusban 800 milliárd forintot fordítottak – közölte.

A kormány kutatás-fejlesztési politikájáról szólva elmondta: idén a költségvetés több mint 140 milliárd forinttal támogatta a hazai K+F-et és innovációt, jövőre pedig várhatóan 30-40 milliárd forinttal emelik az állami forrásokat. Szerinte ez jól mutatja az MTA-vita hátterét is: nem az a kérdés, mi legyen az akadémiával, hanem az, hogy mi legyen a magyar innovációval, kutatással. “Ha már több pénzt akarunk rá elkölteni (…), akkor nyilván szeretnénk jól és hatékonyan felhasználni” – jelentette ki.

A kormányfő sürgette továbbá, hogy Európa tartson lépést a versenytársakkal a digitális korszakba vezető úton, és őrizze meg “digitális szuverenitását”.

Orbán Viktor egy rövid megjegyzés erejéig – a vendégeket köszöntve – kitért az osztrák belpolitikai válságra is, úgy fogalmazva: “osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg”. Szavai szerint ez felhívja a figyelmet, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

A ZalaZone járműipari tesztpálya első ütemének avatóján Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a tesztpálya miniszteri biztosa jelezte: a 265 hektáros területen elkészült a két kilométeres kezelhetőségi pálya, ahol a menetstabilizálást, a kormány- és fékrendszert vagy a sávtartó funkciókat tesztelik. A mintegy 300 méter átmérőjű dinamikai felület 800 méteres ráfutósávval rendelkezik, ami egyebek mellett a “jávorszarvastesztek” elvégzésére is alkalmas, a fékek vizsgálatát pedig nyolc különböző sávból álló felületen végezhetik.

Elkészült a smart city, az okosváros első öthektáros területe, ami városi környezetet imitáló körülményeket biztosít. A 2000 négyzetméteres technikai épület 16 személyautó és három kamion elhelyezésére lett kialakítva, a 300 fős konferenciaterem pedig ugyancsak alkalmas járművek bemutatására is – sorolta Vigh László.

A miniszteri biztos úgy fogalmazott: a 265 hektár maga az innováció, a jövő, ahol “az ötödik generációs infokommunikációs rendszer, a mesterséges intelligencia, az irányításelmélet, a robotika, a filozófia, az oktatás, a számítógépes tudományok” mind a biztonságos közlekedés, a jövő közlekedési kultúrájának kiépítése érdekében találkoznak a “Szilícium-völgyben”.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) házigazdaként felidézte, hogy 2015-től dinamikus fejlődési pályára állt Zalaegerszeg. Már épül a megye legnagyobb, 170 milliárd forintos beruházásaként az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és az M7-es autópálya összeköttetéseként, illetve tervezik a kapcsolatot az M8-assal is. Az elmúlt négy évben 4000 új munkahely jött létre a városban, ahol 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliség.

A polgármester kitért arra is, hogy 2016 májusában jelentette be a tesztpálya építését a miniszterelnök, egy évre rá letették az alapkövet, két évvel később pedig már elkészült az első ütem.

Az ünnepi beszédeket követően Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Hári András, a tesztpálya ügyvezetője közösen nyomták meg azt a gombot, ami a pálya működésének indítását jelképezte. A rendezvényen résztvevők – köztük miniszterek, nagykövetek, jelentős hazai és külföldi cégek vezetői – ezután megismerhették a tesztpályát, valamint a távközlési cégek által már működőképessé tett 5G telekommunikációs hálózat előnyeit.

(MTI / MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Budapesten szerepeltek a Castrum Sec-Dinamica SE Körmend versenyzői

h, 2019-05-20 10:45

Budapest adott otthont a négynaposra tervezett 25. WAKO Kick-box Világkupának. A Budapesti Olimpiai Központban (BOK) 14 tatamit, 3 ringet, illetve a formagyakorlat versenyszámoknak külön csarnok részleget a “C” csarnokot, biztosította a rendezőség a giga kick-box versenynek.

Több mint negyven ország, kétszáznyolcvannégy egyesület, háromezer-egyszázharmincegy nevezést adott le. A Castrum Sec-Dinamica SE Körmend négy fővel vett részt a versenyen.

A magyarok sportdiplomáciában is jeleskedtek, ugyanis Király Istvánt választotta meg elnökének szombaton Budapesten az Európai Kick-box Szövetség (WAKO Europe).

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a poszt azután üresedett meg, hogy az eddigi elnök, az ír Roy Baker bejelentette lemondását, miután már közel egy éve a nemzetközi szövetséget, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert WAKO-t is irányítja.

Egyesületünkből sajnos három versenyzőnk is idő előtt búcsúzott a további küzdelmektől. Horváth Szabolcs, Papp Hubaés Tóth Leventemindjárt az első mérkőzéseiket elveszítették, ezért ezután már csak szurkolóként bíztathatták klubtársukat és honfitársaikat.

Lakosi Márton kadet 2, +69kg, light-contact szabályrendszerben lépett először tatamira. Marci nem bírt az osztrák ellenfelével, ezért ebben a szabályrendszerben nem folytathatta tovább a küzdelmeit.

Kicklight szabályrendszerben is megmérettette magát, itt egy szlovák versenyző, Vlk Alex volt az első ellenfél. Marci a szlovák versenyzőt maga mögött hagyva jutott a döntőbe. Az első helyért, nála egy fejjel magasabb lengyel Pawel Konráddal szemben nézett farkasszemet. Ebben a szabályrendszerben comb rúgás is megengedett, és sajnos a második menetben keresztszalag sérülés miatt, kénytelenek voltunk feladni a mérkőzést az egészség megóvása érdekében. Így versenyzőnk a dobogó második fokára állhatott fel és szerzett ezüstérmet.

A következő megmérettetésünk Olaszországban Riminiben lesz.

(Andorka Imre)

A Haladás elbúcsúzott az NB I-től

v, 2019-05-19 18:52

Döntetlennel búcsúzott a Haladás

A sereghajtóként kiesett Haladás hazai pályán, 1-1-es döntetlent játszott a MOL Vidi FC-vel vasárnap, a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában.

Szombathelyi Haladás – Vidi FC
1-1 (0-0)

Szombathely, 3340 néző, Játékvezető: Pillók

Szombathelyi Haladás: Rózsa – Habovda, Jagodics, Németh Mi., Mohl – Bamgboye (Ofosu, 88.), Golodjuk, Rui Pedro (Németh Má., 86.), Dausvili, Ivanov – Priskin (Gaál, 74.)

MOL Vidi FC: Kovácsik – Fiola (Nego, 60.), Juhász, Elek, Tamás – Kovács, Pátkai, Hadzic, Milanov (Hodzic, 71.) – Scepovic (Huszti, 63.), Futács

gólszerzők: Priskin (67.), illetve Németh Mi. (80., öngól)
sárga lap: Golodjuk (34.), Mohl (80.), Németh Mi. (91.), illetve Kovács (24.), Scepovic (60.), Pátkai (81.)

A vasárnapi mérkőzés mindkét csapat számára tét nélküli volt, mert a múlt héten eldőlt, hogy a hazaiak utolsóként búcsúznak az élvonaltól, a székesfehérváriak második helye pedig már korábban biztos volt.

A mérkőzés elején úgy tűnt, a Haladásnak fontosabb, hogy jó eredményt érjen el, és szépen búcsúzzon. A hazai csapat többet kezdeményezett, igyekezett végigvinni a támadásait, eljutott kapura lövésekig, míg a székesfehérváriak átengedték a területet. Az iram eléggé visszafogott volt, az első félidő komolyabb helyzet nélkül zajlott le.

A második játékrész mozgalmasabban alakult, mindkét oldalon akadt gólszerzési lehetőség, Fiola egy ütközés után vérző fejjel hagyta el a pályát, néha pedig egy-egy bírói tévedés borzolta a kedélyeket. A Haladás a játékrész közepén előnybe került, de a vendégcsapat egy szöglet utáni öngóllal egyenlített, így végül nem jött össze a hazai győzelem.

A Haladás először szerzett pontot a mostani idényben a Vidi ellen, amely az előző két alkalommal 2-0-ra, illetve 1-0-ra győzött.

OTP Bank Liga, 33. forduló eredményei:

Puskás Akadémia FC – Ferencváros 1-1
Kisvárda Master Good – Mezőkövesd Zsóry FC 2-1
Szombathelyi Haladás – MOL Vidi FC 1-1
MTK Budapest – Budapest Honvéd 1-4
Diósgyőri VTK – Újpest FC 3-0
Debreceni VSC – Paksi FC 4-1

A labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában vasárnap eldőlt, hogy a Szombathelyi Haladás mellett az MTK Budapest lett a másik kieső, az Európa-liga-indulás jogát pedig a Debrecen és a Budapest Honvéd szerezte meg.

Az MTK akkor is kiesett volna, ha legyőzi a Honvédot, mert a hozzá hasonlóan a bennmaradásért küzdő Diósgyőr és Kisvárda is győzni tudott.

Szintén nyert a Debrecen, ezzel megszerezte a bronzérmet. A kispestiek akkor is részt vehetnek az El selejtezőjében, ha elveszítik a jövő szombati Magyar Kupa-döntőt, mert akkor ők kapják a bajnoki második MOL Vidi FC indulási jogát.

Tabella:

A bajnokság végeredménye # Csapat M Gy D V Gk P 1. FERENCVÁROSI TC 33 23 5 5 45 74 2. MOL VIDI FC 33 18 7 8 16 61 3. DVSC 33 14 9 10 5 51 4. BUDAPEST HONVÉD 33 13 10 10 8 49 5. ÚJPEST FC 33 12 12 9 10 48 6. MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 32 12 8 12 6 44 7. PUSKÁS AKADÉMIA FC 33 11 7 15 -9 40 8. PAKSI FC 33 9 12 12 -13 39 9. DVTK 33 10 8 15 -21 38 10. KISVÁRDA MASTER GOOD 32 9 8 15 -13 35 11. MTK BUDAPEST 33 10 4 19 -14 34 12. SZOMBATHELYI HALADÁS 33 8 6 19 -20 30

(MTI)

Egis Körmend: Könnyed győzelem a Sopron elleni első meccsen

szo, 2019-05-18 19:32

Az Egis Körmend kosárlabda csapata könnyed, 32 pontos győzelmet aratott a vendég Soproni KC ellen a férfi kosárlabda NB I negyeddöntőjének első mérkőzésén.

Egis Körmend – Soproni KC
104-72 (27-23, 29-21, 34-16, 14-12)

Körmend, 1900 néző. Játékvezető (MKOSZ ellenőr): Földházi Tamás, Goda László, Pozsonyi László (Dr. Gencsev Plámen)

Egis KörmendBradford 12/6, Ferencz 13/12, Price 23/15, Hammonds 17/9, Delas 8. Csere: Takács 3/3,   Thames 8, Oroszi -, Lajsz 4, Csorvási 11, Kiss M. 3/3, Kiss B. 2. Vezetőedző: Matthias Zollner

Soproni KC: Supola 14/6, Warner 18/3, Lemar 11/9, Wiggins 8/3, Gordon 12. Csere: Molnár 6, Dénes -, Werner -, Buzsáki 3/3, Élő -. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Képgaléria

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a körmendi TJ Price lett 3 ponttal, de kiemelnedő, hogy az utolsó percekben a fiatalok is több lehetőséghez jutottak.

Folytatás kedden 19 órától Sopronban. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

Megjegyzés: Ebbe a bejegyzésbe egy szavazás van beágyazva, kérünk látogass el az oldalra, hogy rész vehess a szavazáson.

(9900.hu)

Babakiállítás az Őrség kapujában, Iváncon

p, 2019-05-17 23:37

Közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást rendez Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész az Őrségi Nemzeti Park „kapujában” található Ivánc településen.

Ivánc és a babakiállítás helyszíne az Őrség népszerű turisztikai és elsődleges Google által ajánlott útvonalán található (mint legelső nemzeti park területén fekvő település, ezért is emlegetik gyakran az „Őrség kapujának”), ha Budapest irányából közelítünk például Őriszentpéter vagy a Pityerszeri Skanzen felé. Guba Rózsa ráadásként a bemutatót saját otthoni galériájában rendezi be egy kivételes adottságú 130 éves autentikus őrségi házban. Ez a kiállítási forma, az ún. „home gallery” jelenleg egyre divatosabb például az USA-ban, mivel lehetőséget ad közvetlen beszélgetésekre, kikapcsolódásokra is a megszokott, rideg kiállítási vagy múzeumi légkörrel szemben, a művész szavait idézve: „Aki szeretné megtekinteni az alkotásaimat, őket egy bejelentkezés után szívesen látom a kiállításon, sőt még egy kemencés pogácsával is meg tudom kínálni egy kivételes hangulatú környezetben.”

A kiállított alkotások segítségével szinte megelevenednek előttünk az ismert történelmi figurák, több európai ország talán kevésbé ismert viselete, ruházata és Magyarország népszokásainak sok, mára gyakran elfeledett pillanatai, jelenetei is.

A babakészítő népi iparművész rendkívül fontosnak tartja, hogy idén is a külföldi, nemzetközi bemutatók, kiállítások mellett legalább egy alkalommal Magyarországon is megtekinthetők legyenek az alkotásai és ezzel is egy picit hozzájáruljon a hazai turisztikai és kulturális élményekhez.

A kiállítás nyilvános és ingyenesen, 2019. júniusban hétvégenként látogatható, pénteken 14.00-18.00 óráig, szombat – vasárnap pedig 11.00 – 18.00 óráig.

További információ:

Az ALKOTÓ

Marozsyné Guba Rózsa – 1951-ben született az Alföldön (Magyarország). 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

Jelenleg egy olyan makettszerű babakiállítás elkészítésén fáradozik, mely nem csak megjeleníti az adott terület vagy korszak öltözékét, hanem kiemeli és visszaadja a nézőnek Európa legmeghatározóbb néphagyományait, történelmi szereplőit és vallási momentumait is.

LÁTOGATÓNK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A messzebbről érkező és nagyobb „forgatagot” kedvelő látogatóknak a június 28-29-30. hétvégét ajánljuk, mely időpont egybeesik a méltán nemzetközileg is híres Őrségi Vásárral, amely a következő településen, mindössze 14 kilométerre található a babakiállítástól.

További információ:

(babamuzeum.com)

Elfogták a szentgotthárdi betörőt

p, 2019-05-17 06:50

A rendőrök elfogták azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy üzletbe kísérelt meg betörni Szentgotthárdon – írja a rendőrség hivatalos oldala, a police.hu.

A szentgotthárdi rendőrök 2019. május 15-én elfogták azt a 18 éves szombathelyi lakost, aki 2019. május 4-én 23 óra 15 perckor egy szentgotthárdi üzletbe kísérelt meg bejutni, azonban a riasztórendszer működésbe lépett, a férfi pedig ezt követően sietősen távozott. Az üzletből eltulajdonítás nem történt.

A nyomozók a férfit gyanúsítottként kihallgatták és vele szemben a Körmendi Rendőrkapitányság lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

(police.hu)

Elítélték Czeglédy Csaba bűntársát

cs, 2019-05-16 11:53

Jogerősen két év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy makói iskolaszövetkezet korábbi vezetőjét, aki közvetve a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. alvállalkozójaként tevékenykedett.

A bíróság bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit.

A bíróság döntött arról is, hogy a vádlott leghamarabb a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék a korábban tűzoltóként dolgozó 37 éves férfira 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, 540 ezer forint értékben pedig vagyonelkobzást rendelt el, valamint három évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, a férfi elismerte bűnösségét és elfogadta a kiszabott büntetést. A bíróság így a vádirattal megegyezően állapította meg a tényállást.

A férfi 2013-ban egy makói iskolaszövetkezet névleges vezetője volt, amely közvetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működött. A vádlott tevékenységével – a szervezet felépítését és irányítási rendjét nem ismerve – segítséget nyújtott ahhoz, hogy a zrt. elkerülje 215 millió forint áfa és szja befizetését.

Bálint Márton ügyész az előkészítő ülésen elmondta, kizárólag eljárásjogi okai vannak annak, hogy a férfi ügyét az alapügytől elkülönítve tárgyalta a bíróság.

A Humán Operátor Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től és 2017-ig. A közterhek megfizetésének elkerülése céljából olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, a középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok álltak, a legfelső szinten pedig a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje, ezért mentelmi jog illeti meg. A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, így a Szegedi Törvényszék megszüntette vele szemben az eljárást.

(MTI)

Bemutatkozik a Körmendi Darts Club NB II-es csapata

cs, 2019-05-16 10:54

A Körmendi Darts Club csapatainak bemutatásában utoljára maradt az NB II-ben szereplő gárda, amelyet a csapat kapitánya, Halmosi Tamás mutat be.

A tavalyi évnek újoncként mentünk neki és az elvárásoknak megfelelően teljesítve a 7. helyen végeztünk, az év végi rájátszásban “hirtelen halál” döntött az ennél jobb helyezésről. Az elnökséggel együtt arra jutottunk, hogy a biztos bentmaradás mellett egy hasonló eredmény elérése legyen a cél. Ennek szinte változatlan kerettel futunk neki, mindössze egy új ember van a csapatban, így szinte mindenki rutinos “egylegezőnek” számít. (Az NBIII-as osztályban két nyert legig – azaz két 501 dupla kiszállós – tart egy mérkőzés, míg az NBII és NBI osztályban pedig egy nyert legig.)

Az erőviszonyokat nehéz belőni mert a 6 fős B csoportba, ahova kerültünk egy ismerős csapat van, a többiek vagy NBI-es kiesők, vagy feljutók. Azonban úgy gondolom ez hasznos is számunkra, mert nem a múltbéli eredményekből indulunk ki hanem tiszta lappal indulunk és a saját erősségeinkre fókuszálunk. Csapatunk legfőbb húzóereje mindig is az egység volt, új csapatkapitányként én is ezt szeretném tovább vinni és mindent elfogok követni ennek érdekében. Tehát leszegett fejjel megyünk előre Egymásért, a Csapatért, a Klubért, a Városért. Hajrá KDC!

A csapat tagjai: Halmosi Tamás (csk), Bertalan László, Csépke Csaba, Farkas Ferenc, Huff László, Lábodi Gábor, Mesterházi András, Petrovics Bálint.

(Körmendi Darts Club)

Keszthelyi Vivien a belgiumi Zolderben áll rajthoz a hétvégén

cs, 2019-05-16 10:08

Második versenyhétvégéjéhez érkezik a W Series, melyre ezúttal a Belgiumban, Zolderben kerül sor. A világ legjobb női pilótái között ezúttal is ott lesz a 18 éves Keszthelyi Vivien, aki első formaautós szezonjában 7 versenyt követően már egy másik bajnokság tesztpilótájaként gyűjti tovább az értékes tapasztalatokat. A magyar versenyzőre ismételten szoros program vár, alig egy teljes napot töltött Magyarországon, és már tovább is utazott a forduló helyszínére, ahol a vasárnapig tartó kötelezettségeit követően repülőre száll, hogy hétfőn újra egy Magyarországi rendezvényen vegyen részt.

A mára már rendkívül kevés szabadidővel rendelkező fiatal lány pályafutása a Forma-3-ig egészen rendhagyóan alakult, hiszen mindössze 12 évesen tanult meg vezetni, de már abban az évben minden előképzettség nélkül belevetette magát a versenyzésbe. Pályafutása első két évét a nemzetközi felnőtt mezőnyben, egy kezdőkategóriás elsőkerék-hajtású túraautóban kezdte, kiváló eredményeinek köszönhetően azonban már 14 évesen gyári Audi Sport szerződéssel folytathatta a fejlődést.

15 éves korától egy TCR kategóriájú Audi TT volánja mögött állt rajthoz, 17 évesen pedig már a nagy túraautó kategóriában szerezte meg a harmadik bajnoki címét, mellyel ő lett minden idők legfiatalabb háromszoros túraautó-bajnoka. A folyamatos előrelépés oka a tudatosan felépített szezonokban rejlik. Vivien az egyetlen magyar pilóta, aki gyakorlatilag a kezdetektől egyforma típusú és teljesítményű versenyautókkal felálló szériákban szerezte a tapasztalatokat képzett külföldi férfi pilóták között a nemzetközi mezőnyben. Az újabb lépcsőfokot egy nagyobb kihívás szolgáltatta, hiszen egy teljesen más vezetési stílust igénylő, sokkal összetettebb formula autós tapasztalatszerzés következett.

Az ifjú versenyző 2019-ben formaautóra váltott, és már az év elején rajthoz állt Ázsiában. A FIA által hitelesített Forma-3-as Winter Series-ben a keleti bajnokság első női pilótájaként teljesítette a téli szezont, mely során a versenyzéssel párhuzamosan alaptapasztalatot szerezhetett a számára új kategóriában. A legújabb kihívást a W-Series jelentette számára, illetve annak válogatóján keresztül bekerülni a jelentős formula autós tapasztalatokkal bíró idősebb pilóták közé. A magyar versenyzőnek ez végül sikerült, így a sorozat szerződtetett pilótájaként folytatja az idényt. Az, hogy valaki 18 évesen – mindössze 5 motorsportban eltöltött évet – követően elmondhassa magáról, hogy először a túraautó, majd a formula kategóriában is szerződéssel rendelkezik a világon egyedülálló teljesítmény.

Rendkívüli tehetségének és eredményeinek köszönhetően az őt övező nemzetközi sportszakmai, valamint a médiafigyelem egyre csak nőtt. Mostanra már heti szinten látnak napvilágot új, érdekes információk a fiatal pilótáról, mint például, hogy a pályaversenyen kívül semmiféle veszélyes sportot nem űzhet, minden nap készen kell lennie arra, hogy komoly versenyfeltételek között rajthoz kell állnia, vagy éppen az, hogy szerződéses feltételek miatt is indul minden évben a korához mérten a legnehezebb kategóriákban, egyforma versenyautókkal.

Vivien, aki az ázsiai F3-as bajnokságban 7 teljes versenyen vett részt örömmel vetette bele magát az új W-Series idénybe. Elmondása szerint már az első versenyhétvégén kiderült, hogy tökéletes bajnokság a további tapasztalatszerzésre, az autó, a gumik és a formula világ megismerésére.

„A körülmények egészen elképesztők, sok Formula autós versenyen jártam már, és állíthatom, hogy a kategóriákban a W-Series egy kifejezetten magas színvonalú sorozat. A szakmai szervezők, a képzett személyzet, a szimulátorokat üzemeltető szakemberek, a mérnökök, a szerelők, a masszőrök, a kisegítő személyzet egytől egyig magas szakmai szintet képvisel” – mondta hockenheimi versenyt követően a magyar pilóta, aki a második fordulóra is felkészült. „Folytatom az eddigi munkát, szeretnék a számomra új pályákon is az autó beállításait változtatva jó köridőket autózni. Belgiumban is nagy kihívás előtt állok majd, de ez csak arra ösztönöz, hogy még jobban teljesítsek. Jó helyen vagyok ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megszerezzem a szükséges tapasztalatot a Formula kategóriában. Zolder lesz a következő állomás a további sikerhez vezető hosszú úton.”

Vivien a jelenlegi szezonban egy felkészítésen vesz részt, melyet a formaautós tapasztalatok megszerzése után a következő évben dobogós helyezésekre tud majd váltani. Erre minden esélye meg lesz, hiszen karrierje kezdetétől fogva nemzetközi mércével mérten is gyors, képzett, jóval idősebb férfi pilóták között szerezte versenyzői tapasztalatait. A Formula autó tulajdonságainak megismerése után, a W Series-ben megszerzett rutinnal és tudással felvértezve pedig minden bizonnyal az Forma-3-ban is határok nélkül állítja majd fel a rekordokat.

(VRS Sport Group, Fotó: W Series)

Középszakasz után is első az Egis Körmend

sze, 2019-05-15 21:50

Az Egis Körmend kosárlabda csapata éllovashoz méltóan, magabiztosan győzte le a bajnoki címvédő Szolnoki Olaj KK csapatát a férfi kosárlabda NB 1 középszakaszának felsőházában szerdán.

A körmendiek döcögős kezdés után szigorítottak védekezésükön, és a támadásban is felébredtek és folyamatosan növelték előnyüket, mely a harmadik negyed végére már 20 pontosra hízott.

Egis Körmend – Szolnoki Olaj KK
88-68 (21-17, 25-18, 27-15, 15-18)

Körmend, 2000 néző. Játékvezetők (MKOSZ ellenőr): Papp Péter, Praksch Péter, Boros Tamás (Bodrogváry Iván József)

Egis Körmend: Bradford 13/3, Price 21/12, Ferencz 8/6, Hammonds 10/6, Delas 11. Csere: Thames 19/6, Csorvási 3, Lajsz -, Takács 3/3, Kiss B. -, Oroszi -, Kiss M. -. Vezetőedző: Matthias Zollner

Szolnoki Olaj KK: Airington 15/6, Vojvoda 15/9, Kovács 4, Milosevic 10/6, Andric 6. Csere: Malesevic 8/3, Tóth Á. 8, Taiwo 2, Rudner -, Frank -. Vezetőedző: Dragan Alekszics

A záró játékrész már csak formalitás volt, nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést és a középszakaszt!

Megjegyzés: Ebbe a bejegyzésbe egy szavazás van beágyazva, kérünk látogass el az oldalra, hogy rész vehess a szavazáson.

Az MTE ezzel a győzelmével az élen zárta a középszakasz felsőházát és a rájátszásban végig pályaelőnyben játszhat.

A következő mérkőzésre várhatóan szombat este kerül sor, a nyolcadik helyen végző Soproni KC ellen a körmendi Szentélyben.

A középszakasz végeredménye:

1. Egis Körmend
2. Falco KC Szombathely
3. Szolnoki Olaj KK
4. Pécsi VSK
5. Jászberényi KSE
6. Atomerőmű SE
7. Kecskemét
8. Soproni KC
9. DEAC
10. ZTE KK
11. Alba Fehérvár
12. Kaposvár
13. Szeged
14. TF Budapest

A rájátszás párosítása:

Egis Körmend – Soproni KC
Falco KC Szombathely – Kecskemét
Szolnoki Olaj KK – Atomerőmű SE
Pécsi VSK – Jászberényi KSE

A rájátszás tervezett menetrendje a következő:

Negyeddöntő

 1. forduló
  2019. május 18., szombat
 2. forduló
  2019. május 21., kedd
 3. forduló
  2019. május 24., péntek
 4. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. május 27., hétfő
 5. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. május 29., szerda

Elődöntő

 1. forduló
  2019. június 1., szombat
 2. forduló
  2019. június 4., kedd
 3. forduló
  2019. június 7., péntek
 4. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. június 10., hétfő
 5. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. június 12., szerda

Döntő

 1. forduló
  2019. június 15., szombat, 17:30
 2. forduló
  2019. június 18., kedd, 19:00
 3. forduló
  2019. június 21., péntek, 20:00
 4. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. június 24., hétfő
 5. forduló (amennyiben szükséges)
  2019. június 26., szerda

(9900.hu)

Kövér: nem pártokról döntünk, hanem jövőt választunk

sze, 2019-05-15 20:58

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson nem pártokról döntünk, hanem jövőt választunk magunknak – mondta az Országgyűlés elnöke kedden Siófokon.

Kövér László lakossági fórumán hozzátette: ez a jövőválasztás ugyanakkor pártokon keresztül valósul meg az Európai Parlamentben.

A házelnök úgy fogalmazott: “Azt döntjük el, hogy olyan európai vezetést választunk, amelyik fontosnak tartja a kereszténység európai alapjainak megtartását, (…) vagy olyat, amelyik egyfajta tömeges ember- és kultúracserében látja a kontinens jövőjét.”

Azt mondta, a választásnak szigorú üzenetnek kell lennie Brüsszel felé arról, hogy a bevándorlást meg kell állítani.

A politikus hangoztatta, hogy az emberek Európa-szerte a bevándorlást és a terrorveszélyt tartják a legfontosabb kérdésnek, de a “főáramú, Brüsszelt is uraló” politikusok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ehelyett a jogállamiság, “a kelet-európai országok hálátlansága” vagy a klímaváltozás legyen a választás tétje.

“Micsoda véletlen – mert ez már csak így megy -, hogy diákok, középiskolások itt is, ott is, amott is hirtelen tüntetéseket szerveztek, és azt követelték a politikusoktól, hogy védjék meg a Földünket” – mondta. Ugyanakkor hangsúlyozta, őt is foglalkoztatja a klímaváltozás, és aggódik gyermekei és leendői unokái jövőjéért. Tudja – tette hozzá – hogy óriásiak a problémák, és ebben nincs is vita. A házelnök szerint azon kellene dolgozni, hogy az Európai Unió olyan döntéseket hozzon, amelyekkel a klímaváltozás kérdésében elősegíti a megoldást. Ebben senki nem fog vitába bocsátkozni vele Európában – fűzte hozzá -, legkevésbé az emberek. Ellentétben a bevándorlás kérdésével – jegyezte meg. Mint mondta, ennek azért van hatása, mert egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást. “Tehát, ha az ember minden nap találkozik a “nagyon differenciált, független, pártatlan és objektív” média agymosó hatásával, akkor természetesen egy idő után maga is másképp látja a világot, mint ahogy annak előtte” – mondta.

Kitért arra, hogy a következő európai uniós költségvetési tervezet szerint jelentős pénzeket vennének el a strukturális alapokból jellemzően a közép- és kelet-európai tagállamok rovására. Ezeket a pénzeket a migráció kezelésére csoportosítanák át, és egy részüket a nem kormányzati – civil – szervezeteknek adnák azért, hogy azok részt vehessenek a migráció támogatásában.

Közölte: ez egy szankció azon országok felé, amelyek nem támogatták a brüsszeli bevándorlási politikát. A tervezet szerint a Magyarország járna a legrosszabbul, az országra jutó források 25 százalékát vonnák el – jegyezte meg.

A fideszes politikus a családtámogatások egyik formájának, a babaváró támogatásnak a brüsszeli vizsgálatára utalva úgy fogalmazott: “perverz és aljas dolog”, amit “saját európai fajtájukkal szemben cselekednek”. Megfogalmazása szerint “mintha el akarnának bennünket pusztítani mások kedvéért. Ahelyett, hogy azon gondolkodna Európa, hogyan lehetne a családok biztonságát helyreállítani, (…) tömeges lakosságcserével próbálják meg gyökértelenné tenni Európa minden országának társadalmát.”

A házelnök beszélt arról is, hogy több nyugat-európai országban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is 50 százalék felett van azoknak az aránya, akik a keresztény kultúra megőrzését fontosnak tartanák, a többség elvárása a saját állama felé, hogy a kultúráját megvédje.

Úgy vélekedett: Magyarországon a bevándorlás kérdésében sokkal többen – az emberek 75-80 százaléka – ért egyet a Fidesszel, mint ahányan a pártra hajlandók voltak és lesznek szavazni – mondta.

Kövér László megemlítette, hogy nem mindegy, hány mandátuma lesz a Fidesznek a választás után. A 21 magyar mandátumból a becslések szerint a párt 12-15 mandátumot szerezhet meg; ha 15 képviselőt küldhetnek az EP-be, az azt is jelentené, hogy az Európai Néppárton belül az erőviszonyok a Fidesz javára billennek el – fűzte hozzá.

(MTI)

Előkészítik a Zalaegerszeg-Körmend közötti szakasz megépítését

sze, 2019-05-15 19:53

ITM: a gazdaság teljesítménye jelentős közútfejlesztési programot tesz lehetővé

A magyar gazdaság jó teljesítménye lehetővé teszi, hogy Magyarország jelentős közútfejlesztési programot valósítson meg, és ezzel hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez és az életminőség javulásához – hangsúlyozta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán, háttérbeszélgetésen Budapesten.

Elmondta, az útprogramban 2016 és 2023 között mintegy 3200 milliárd forintot fordít Magyarország közút építésére, ebből 1800 milliárd forint hazai forrás, 1400 milliárd forint európai uniós támogatás. A programban a közúthálózat mintegy 1000 kilométernyi új szakasszal bővül.

A kormány stratégiai célja az útprogram megvalósításával, hogy bekösse a megyeszékhelyeket, a nagyobb városokat, forgalmasabb ipari parkokat, gazdasági térségeket a hazai gyorsúthálózatba, az autópályák, autóutak elérjék az országhatárt, valamint Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Mosóczi László kiemelte, a következő években magas szintű közúti kapcsolatot kap Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok, Zalaegerszeg.

A kormány közúti beruházásokkal nyitja meg Magyarországot és felzárkózó térségeit a lehetséges beruházók, munkahelyeket teremtő vállalkozások, a helyi gazdaságot élénkítő, a családok életlehetőségeit, életminőségét javító fejlesztések előtt – mondta.

Az útprogramba újonnan bekerült projektek közé sorolta az államtitkár a balesetveszélyes csomópontok átépítését, továbbá a 37-es főút Gesztely-Szerencs közötti szakaszának négysávossá tételét. Emellett elkerülő szakaszt építenek Sajószentpéter-Berente térségében, valamint Veszprém déli részén. Előkészítik a Zalaegerszeg-Körmend közötti szakasz megépítését, a Pusztaszabolcs elkerülő utat és a Körmend-Szombathely-Zanat közötti szakasz hiányzó elemeit.

Még az idén átadnak mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi és főutat. Például a Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszt, az M4-esen az Üllő és Cegléd közötti szakaszt. Salgótarján megközelítését segíti majd a 21-es főút négysávossá bővítése Nógrád megyében. Elkészül még az idén az M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakasza, Kaposvár bekötése érdekében négy sávra bővül a 67-es főút Kaposfüred és Látrány között. Befejezik az M70 autóút autópályává fejlesztését, amivel teljes értékű gyorsforgalmi összeköttetés valósul meg Budapest és Ljubljana, illetve az Adriai-tenger között. Jövőre további 225 kilométer gyorsforgalmi és főút készül el – sorolta az államtitkár.

Mosóczi László hangsúlyozta, a  kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a meglévő elemek karbantartását, 2016 és 2020 között összesen 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelő számára az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátáshoz.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Falu Programban az idén és jövőre 50-50 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki bekötő- és összekötőutak korszerűsítésére, 2019-ben a programban 430 kilométernyi útszakasz újul meg.

(MTI)

Férfi kosárlabda – Egy magyarnak mindig a pályán kell lennie

sze, 2019-05-15 09:49

Egy hazai nevelésű kosárlabdázónak mindig pályán kell lennie a férfi NB I következő idényében.

A szövetség (MKOSZ) szerdai tájékoztatása szerint az egy hete megválasztott elnökség a következő szezon versenykiírásaival kezdte meg négyéves munkáját. A kétéves szabályzat szerint az ősszel induló férfi bajnokságban továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos szerepelhet, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik kosarasnak hazai nevelésű sportolónak kell lennie.

A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű játékosok védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak szerepelnie kell.

Ugyancsak kötelezővé tette az elnökség a mérkőzések utáni sajtótájékoztatón való részvételt a vezetőedzőknek, és egyben azt is előírta, hogy a szakmai vezető mellett vagy a csapatkapitányt, vagy a három legjobb játékos valamelyikét kell delegálniuk a kluboknak.

Az MKOSZ hivatalos honlapjának tájékoztatása:

Változó légiósszabály, egy magyar a pályán

A következő szezon versenykiírásaival kezdte négyéves munkáját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének egy hete megválasztott elnöksége.

Az ősszel induló A-csoportos férfi bajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik játékosnak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie.

A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie a mérkőzéseken.

Szigorított az elnökség az amatőr szerződéseket illetően is. Eszerint a legfelsőbb bajnoki osztályban szereplő sportolókkal csak hivatásos szerződést köthetnek a klubok, kivéve a 23 év alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező játékosokat.

Ugyancsak kötelezővé teszi az elnökség a mérkőzések utáni sajtótájékoztatón való részvételt a vezetőedzőknek, s egyben azt is előírták, hogy a szakmai vezető mellett vagy a csapatkapitányt, vagy a három legjobb VAL-értékkel rendelkező játékos valamelyikét kell delegálniuk a kluboknak.

(MTI, hunbasket.hu)

Orbán: Trump erős, célratörő vezető

k, 2019-05-14 11:08

Erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában.

Donald Trump erős, “világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

“Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal.

Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

(MTI / MTI fotó: Koszticsák Szilárd)

Visszahívja delegáltját a NVB-ből a Mi Hazánk Mozgalom

k, 2019-05-14 08:46

Visszahívja delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból (NVB) a Mi Hazánk Mozgalom – tájékoztatta a párt hétfő este az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a Mi Hazánk Mozgalom programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért nem marad következmények nélkül az, hogy az NVB általuk megbízott tagja nem támogatta a “köztörvényes bűncselekménnyel vádolt” Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Úgy fogalmaztak: választási szakértőjük jogászként, “kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését”, amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért őt visszahívják az NVB-ből és új tagot delegálnak a helyére.

Egyúttal felszólították a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét – olvasható a közleményben.

A Mi Hazánk Mozgalom által az NVB-be delegált Csáki Marianna április 23-án tette le esküjét az Országházban.

Az európai parlamenti (EP-) választásra listát állító pártok a nyilvántartásba vételük után küldhetnek megbízottat az NVB-be. A Mi Hazánk Mozgalom EP-listájának nyilvántartásba vételéről szóló NVB-határozat április 16-án emelkedett jogerőre.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válása után a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az EP-választásra jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését.

Az NVB azonban május 7-én úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

A Szegedi Törvényszék május 9-én közölte, hogy megszüntették a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen, miután az NVB elnöke határozatával igazolta, hogy a vádlott a DK EP-listájának 36. helyén szerepel.

(MTI)

Trump: Orbán Viktor jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében

h, 2019-05-13 22:09

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.

Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele. A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi – hangoztatta. Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

A találkozó jóval hosszabb ideid tartott, mint tevezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Michael Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.

Orbán: az amerikai-magyar stratégiai szövetség kiterjesztése a cél

Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatsának fő céljaként Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol Donald Trump amerikai elnök fogadta munkalátogatáson.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.

A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

Donald Trump amerikai elnök a tájékoztatón Iránról szólva azt mondta: Irán nagy hibát követne el, ha megpróbálna fellépni az Egyesült Államok ellen, miután Washington repülőgép-anyahajót és harci gépeket küldött a térségbe. Arra figyelmeztette Iránt: “ha csinálnak valamit, nagyon megszenvedik majd”. Arra az újságírói kérdésre, amely konkrétumokat tudakolt, az elnök csak annyit válaszolt: az érintettek “tudják, hogy mire gondolok”. Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány egyelőre várakozó állásponton van.

(MTI / MTI fotó: Koszticsák Szilárd)

Sok helyen okozott károkat a viharos szél

h, 2019-05-13 21:02

Sok helyen okozott károkat a viharos szél, amely tetőket bontott meg, fákat döntött az utakra vagy autókra – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta, a vasárnap óta tartó viharos szél elsősorban Zala és Veszprém megyét érintette. Vasárnap körülbelül 50, hétfőn kora estig mintegy 160 riasztásuk volt a tűzoltóknak.

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot, amelyek úttestre, villanyvezetékekre, vasúti felsővezetékekre, vasúti sínre dőltek. A tűzoltók folyamatosan végzik a viharkárok felszámolását.

Zala megyében hétfőn késő délutánig 34 helyre riasztották a katasztrófavédelem szakembereit. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az esetenként óránkénti 70-80 kilométeres szél miatt a legtöbb esetben kidőlt fák okoztak útakadályt vagy károkat, de senki sem sérült meg.

Surd külterületén egy útra dőlő fa miatt összeütközött két személygépkocsi, a 7-es főúton Galambok térségében pedig egy arra haladó jármű elé zuhant egy kidőlt fa. Zalakaroson és Nagykanizsán egy-egy kidőlt fa szintén személyautót rongált meg.

Veszprém megyében hétfő délutánig tizenhárom esetben adott munkát a viharos szél a tűzoltóknak. Csondor Henrietta, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Lovason egy bádogtetőt bontott meg a szél, több más településen – köztük Berhidán és Balatonalmádiban – pedig kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat.

Fejér megyében is fákat döntött ki az erős szél. Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivője elmondta: Iszkaszentgyörgyön optikai kábelre, Polgárdinál és Csákváron pedig az úttestre dőltek fák.

Az OKF később azt is közölte: az északkeleti országrészben, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében is gyakran riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat.

Nyíradonyban például telefonvezetékre, Ricsén és Vörsön villanyvezetékre, míg Debrecenben, valamint a 41-es főúton, Napkor és Apagy között autóra dőlt fa, zuhant ág.

Tapolcán és Szombathelyen tetőt bontott meg a vihar, Sátoraljaújhelyen pedig egy ház tűzfalának egy része omlott le az erős szél miatt egy autóra.

Hajmáskér és Pétfürdő között elakadt egy személyvonat, mert feltehetőleg ugyancsak a viharos széltől leszakadt a felsővezeték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre a viharos szél veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Azt írták: a Dunántúlon és északkeleten, az Észak-Alföldön több helyen viharos északnyugati szél várható. Kiemelten este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak. Jelentősebb mérséklődés kedden késő délutántól valószínű, késő este már csak az Alpokalján lehet viharos a szél.

Emellett Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére a felhőszakadás, Bács-Kiskun és Csongrád megyére a heves zivatarok, míg Baranya, Somogy és Zala megyére a sok eső veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írták, este zivatar főként a Dél-Alföldön alakulhat ki. Kedden pedig a keleti határ mentén lehet egy-egy zivatar, átmeneti viharos széllökések és rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék kíséretében. A Dél-Dunántúlon eshet területi átlagban is 20 milliméternél több eső.

Keddre már csak Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az erős szél miatt.

(MTI)

Oldalak